Campagne (vervolg)

OUDE traditie bij de Partij van de Arbeid: in het zicht van de verkiezingsoverwinning iets heel doms doen...

Nou, dat liet Karin Adelmund zich geen tweemaal vragen, en ze belde Hervormd Nederland voor een interview.

Nog knap van Bolkestein trouwens, dat hij er meteen uit begreep wat ze met mijn hypotheekaftrek wil, want zelf zou ik het er nooit zo duidelijk uit gelezen hebben. Laat Karin Adelmund een stuk schrijven, een toespraak houden of geïnterviewd worden, en vraag me na afloop wat ze heeft bedoeld: al sla je me dood. Ik heb wel woordjes gehoord of gelezen, en ik zie aan haar gezicht en haar gebaren ook wel dat ze structureel ontevreden is, maar waar het precies over ging - geen flauw idee.

Nou heb ik dat bij leden van haar kring wel vaker (wie kan mij uitleggen wat Rick van der Ploeg bedoelt?), maar los van wat de jonge Kniertje van de vooruitstrevende politiek eigenlijk wil - heeft Bolkestein daar volgende week nog iets aan?

Hij doet z'n best. Hij heeft nog zeven ochtenden, zeven middagen en zeven avonden om van Ens tot Udenhout en van Wold tot Driehuis Westerveld zijn toehoorders te verzekeren dat Kok misschien wel te vertrouwen is, maar diens partij van geen kant. Hij wordt krachtig bijgestaan door het voormalige hulpje van Elco Brinkman die er voor RTL een heel opinieonderzoek bij haalde om aan te tonen dat de meerderheid van het Nederlandse volk op het punt van het huis van Adelmund geen vertrouwen heeft in de PvdA.

En hij heeft zelfs een vrouw!

Daar werd tot voor kort hier en daar al wel eens over gefluisterd, maar van een coming out was om zo te zeggen nog nooit sprake geweest. Maar ineens zaten ze naast elkaar voor de camera, dus toen kon je al weten: Frits wil premier worden - al had hij er bij wijze van spreken nog apart voor moeten trouwen. Nog geen dag later, in dat debat met de grote rivaal, bracht hij haar nog eens nadrukkelijk ter sprake, als flexwerkster. 'Mijn vrouw', zei hij, 'is actrice, dus die heeft ook te maken met onregelmatige arbeidstijden.

Niet dat het meteen hielp. Uit snel onderzoek (welke Maurice de Hond zou zich daar nou weer voor geleend hebben?) bleek dat de zittende (staande) minister-president door 59 procent van de kijkers geloofwaardig was bevonden, terwijl de politiek leider van de VVD nog niet eens de twintig had gehaald.

Kan Bolkestein nog veel terugwinnen door op die rente te blijven hameren?

Zelf zou ik onmiddellijk tot de bedelstaf vervallen als de socialisten hun zin kregen, maar om nou te zeggen dat ik warmloop voor het issue - nee. Niet omdat ik Kok nou zo erg op z'n woord geloof, maar ik weet hoe die dingen gaan: Adelmund wil dat er tijdens de onderhandelingen een punt van gemaakt wordt, mevrouw Borst brengt het tut-tut-tut-gewijs al meteen terug tot een puntje, mevrouw Bolkestein (actrice, dus linkser dan haar man) vindt dat hij het niet op de spits moet drijven, en vóór je het weet zijn we alweer vier jaar verder.

Wat dat betreft is het net zo'n kwestie als Duisenberg. Alleen al aan de manier waarop die man in een hele dure winterjas door de straten van Frankfurt schrijdt voel je dat hij in Nederland geen electorale opwinding meer teweegbrengt: daar moet je toch eerder voor bij types als Jaap Stam zijn, voor wie Chirac klaarblijkelijk geen alternatief in huis heeft.

Wat kunnen we nog doen om Bolkestein aan leven in de brouwerij te helpen?

Zijn partij zou een Adelmund nodig hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden