Campagne levert meer meldingen milieudelicten op

De campagne van Meld Misdaad Anoniem (M.) tegen illegale grondtransporten heeft de afgelopen drie maanden geleid tot een flinke stijging van het aantal meldingen....

ANP

De actie begon op 3 april en moet in eerste instantie chauffeurs wijzen op het gevaar van transport van vervuilde grond voor de gezondheid. Daarnaast stimuleert de campagne hen informatie over milieudelicten te melden bij M. of bij de politie.

De milieuteams van de regiokorpsen Amsterdam-Amstelland en Gooi- en Vechtstreek gaven opdracht voor de actie. Doel was een beter inzicht te krijgen in de problematiek van vervuilde grond. Ladingen kunnen asbest, zware metalen of chemicaliën bevatten, zoals benzeen. Vooral bij illegale transporten zijn de gezondheidsrisico's voor de chauffeur groot, omdat er meestal geen voorzorgsmaatregelen zijn. Vervoerders kunnen op termijn ziek worden.

De campagne leidde ook tot respons over andere milieudelicten. Het aantal meldingen over illegale handel in verontreinigende grond en illegaal storten van afval nam de afgelopen maanden eveneens toe. Van de 49 tips kan de politie 86 procent gebruiken. Veertien meldingen zijn momenteel in onderzoek. Eén zaak is bovendien al opgelost. Volgens M. gaat het om het illegaal dumpen van grond. De dader heeft inmiddels bekend en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden