Campagne gemeenteraden kan van start: stemwijzers zijn online

Een nieuwe moskee in de stad? Coffeeshops dicht? Wel dat dure culturele centrum of juist niet? Zulke vragen kan de kiezer vanaf vandaag aantreffen in de StemWijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het Haagse instituut ProDemos maakte 48 stemhulpen, gebaseerd op de lokale partijprogramma's en input van de inwoners.

Joost de Vries
Screenshot van de site van de stemwijzer. Beeld ProDemos
Screenshot van de site van de stemwijzer.Beeld ProDemos

Het kleine en het grote wisselen elkaar af in de stemwijzers. Telkens is de keuze: eens, oneens of geen van beide. Of het nu om hondenbelasting gaat of de kosten van de zorg. Om de kap van bomen of de tegenprestatie van bijstandsontvangers. Wie de dertig vragen beantwoordt krijgt een gerangschikt lijstje van partijen: bovenaan de partijen waarmee de kiezer de meeste antwoorden op de stellingen deelt, onderaan de partijen die het verst van zijn meningen afstaan.

ProDemos (huis voor democratie en rechtsstaat) bijt het spits af met bijna vijftig stemhulpen. Volgende week volgt concurrent KiesKompas met nog eens 36 stuks. De twee beconcurreren alleen elkaar, niet de kiezer. Gemeenten kopen de een of de ander. Wie vandaag zijn gemeente nog niet bij de StemWijzer ziet staan, heeft dus een goede kans die dinsdag wel aan te treffen bij de KiesKompas.

19 partijen
De StemWijzer werd vandaag onthuld door burgemeester Jozias van Aartsen in het stadhuis van Den Haag. Hij prees de stemhulp, een waardevol instrument bij verkiezingen waar maar liefst 19 Haagse partijen aan meedoen (waaronder drie ouderenbewegingen). Wel wat veel van het goede, vond de burgemeester. Maar dat moest de kiezer niet afschrikken: 'Volgens mij zijn alle partijen gebaat bij een hoge opkomst', zei Van Aartsen.

Lokale lijsttrekkers konden meteen bij een levensgrote stemwijzer met rode en groene stickers testen of ze wel echt bij hun eigen partij hoorden. Met de uitslagen in de hand gluurden ze bij elkaar wie waar eindigde. Ex-PVV'er Richard de Mos bijvoorbeeld had de PVV als tweede. Bij GroenLinkser Inge Vianen stond de Partij voor de Dieren op twee. Bekeerde moslim Arnoud van Doorn van de Partij voor de Eenheid had meer overeenkomsten met de christelijke partijen dan met zijn voormalige partij PVV.

De StemWijzer is te vinden op de site van ProDemos, op Facebook en te downloaden als mobiele app. U heeft nog even, de raadsverkiezingen zijn over vijf weken, op 19 maart.

Burgemeester Van Aartsen van Den Haag presenteert de levensgrote stemwijzer (op de achtergrond) in het stadhuis. Beeld De Volkskrant
Burgemeester Van Aartsen van Den Haag presenteert de levensgrote stemwijzer (op de achtergrond) in het stadhuis.Beeld De Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden