Camp Smitty overgedragen aan Britten

Nederland heeft maandag de verantwoordelijkheid voor de Iraakse provincie Al Muthanna officieel overgedragen aan Groot-Brittannië...

Van onze verslaggever Theo Koelé

De militairen stonden een minuut stil bij de gewelddadige dood van twee Nederlanders tijdens de missie die in de zomer van 2003 begon. Op de basis Camp Smitty werd ook medeleven getoond van Iraakse zijde. 'Wilt u mijn condoleances overbrengen in Nederland?', vroeg voorzitter Bodoor van een progressieve vrouwenbeweging in de shi'itische provincie. Ze prees de Nederlandse troepen voor hun steun aan de weduwen van martelaren die stierven onder Saddam Hussein en voor de hulp aan weeskinderen.

Generaal Dick Berlijn, Nederlands hoogste militair, was voor de plechtigheid overgekomen. In Nederland wordt, zei hij, soms gedacht dat de zevenduizend Nederlandse militairen, die hebben deelgenomen aan de missie in Irak, het niet bijster moeilijk hebben gehad, omdat hun operatiegebied, Al Muthanna, bekend stond als de rustigste provincie van het land. Die reputatie heeft de regio nog, aldus Berlijn. Hij noemde als een van de oorzaken het respect van de Nederlanders voor de bevolking.

Inmiddels hebben de Britten al patrouilles overgenomen van de Nederlanders en hebben zij langzaam maar zeker bezit van Camp Smitty genomen, waar de ontmanteling in volle gang is. Trucks worden volgeladen met wapentuig en andere spullen die naar Koeweit worden vervoerd. Van daaruit worden ze komende weken verscheept naar Nederland.

Het transport door de woestijn is niet zonder gevaar. Er is vrees voor plunderaars en de Nederlanders zouden het slachtoffer kunnen worden van langs de weg verborgen explosieven. De vredesoperatie is nagenoeg rimpelloos verlopen, aldus de commandant Frits van Dooren, overste van de circa 1400 overgebleven Nederlanders. Toch riep hij zijn mensen op alert te blijven. 'Doe mij een groot plezier en blijf tot het einde bij de les.'

Halverwege mei zal de laatste Nederlandse militair Irak verlaten hebben, heeft minister Kamp van Defensie beloofd. Daarna dragen de Britten voor onbepaalde tijd de verantwoordelijkheid voor wat Kamp en generaal Berlijn steevast 'onze provincie' Al Muthanna noemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden