Camilla's familie noemt haar al koningin

Camilla Parker-Bowles is al meer dan dertig jaar een zeer goede vriendin van de Britse kroonprins Charles. Ze heeft drie keer een liefdesrelatie met hem gehad voordat ze, na de echtscheiding van Charles en Diana, definitief de rol van Charles' geliefde kreeg....

Haar familieleden noemen haar al jaren gekscherend koningin en Charles' hofhouding spreek haar aan met het onderdanige Ma'am. Of Camilla na het huwelijk echter de titel van 'prinses van Wales' zal krijgen en na een eventuele troonsbestijging zal worden aangesproken met 'Koningin' is nog niet duidelijk.

Camilla Shand werd op 17 juli 1947 geboren in Londen. Ze bracht haar jeugd door op het familielandgoed in Sussex en op kostscholen in Zwitserland en Frankrijk. Ze ontmoette Charles voor het eerst op het poloveld van Windsor in 1971. Een jaar later dansten ze samen in een Londense nachtclub, toen Camilla Charles eraan herinnerde dat haar voorouder Alice Keppel de minnares was geweest van de oudste zoon van koningin Victoria, de latere koning Edward VII. 'Mijn overgrootmoeder was jouw overgrootvaders maitresse, dus wat denk je ervan?', zou Camilla hebben gezegd.

Hoewel Charles en Camilla daarna een tijdje met elkaar uitgingen, kwam het niet tot een langdurige verbintenis. Camilla besloot te trouwen met de militair Andrew Parker Bowles. Ze kregen twee kinderen, Tom in 1975, waar Charles peetvader van werd, en vier jaar later werd Laura geboren.

Camilla en Charles bleven goed bevriend en de romance bloeide na enkele jaren weer op. Volgens de overlevering hielp ze de kroonprins zelfs een geschikte vrouw te vinden. Vlak voor zijn huwelijk in 1981 met Lady Diana Spencer verbrak hij de relatie met Camilla. Echter na de geboorte van prins William en prins Henry, die iedereen Harry noemt, sloeg de vonk in 1986 opnieuw over.

Opnames van een uiterst intiem telefoongesprek tussen Charles en Camilla brachten de liefde in 1992 in de openbaarheid en twee jaar later erkende de kroonprins in een televisieinterview dat hij een buitenechtelijke relatie met Camilla had gehad. Andrew Parker-Bowles vroeg onmiddellijk daarna echtscheiding aan.

Camilla stond vanaf dat moment op uiterst onaangename wijze in de publieke belangstelling. Diana noemde haar de Rottweiler en vond dat ze 'de kop van een merrie en het lijf van een hengst' had. Aanhangers van de populaire prinses bekogelden Camilla met broodjes.

Nadat in 1996 de echtscheiding van Charles en Diana was uitgesproken, probeerde de hofhouding van Charles het Britse volk langzaam te laten wennen aan de vriendin van de prins. Aan die pogingen kwam in augustus 1997 echter een abrupt einde met de dood van prinses Diana. De populariteit van de koninklijke familie was tot een dieptepunt gedaald en Camilla moest zich geruime tijd op de achtergrond houden.

Pas in 1999 vertoonden prins Charles en Camilla zich voor het eerst samen in het openbaar. Bij een zijingang van het Ritz Hotel in Londen kreeg de pers de kans het stel te fotograferen toen het een verjaardagsfeest verliet. Het salvo van flitsende fototoestellen was zo groot, dat de televisiebeelden niet konden worden uitgezonden, omdat dat een schadelijk effect op epilepsiepatiënten kon hebben.

Koningin Elizabeth stapte een jaar later over haar bezwaren tegen Camilla heen, nadat ze de vrouw jarenlang de echtscheiding van Charles en Diana had verweten. Camilla ontmoette de koningin voor het eerst officieel tijdens een feest van de voormalige koning Constantijn van Griekenland.

De publieke verschijningen van het stel werden daarna zorgvuldig geregisseerd. De eerste publiekelijke kus (op de wang) in juni 2001, het eerste bezoek van Camilla op Buckingham Palace (maart 2002) en Camilla's eerste toespraak voor een congres over osteoporose in Lissabon twee maanden later, zorgden ervoor dat het publiek haar langzaam maar zeker accepteerde.

Bij de viering van het 50-jarig ambtsjubileum van Elizabeth mocht Camilla plaatsnemen in de koninklijke loge en daarmee werd ze officieel erkend als Charles' levensgezel. Een huwelijk was daarna slechts nog een kwestie van tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden