Commentaar

Camiel Eurlings heeft het er zelf naar gemaakt

De val van Camiel Eurlings is diep en hard. Zo hard dat het zelfs voor de toeschouwers pijnlijk wordt om te zien. Het is nauwelijks meer voorstelbaar dat dit de man is die ooit gold als het voornaamste wapen van het CDA om carnavalvierend Nederland terug te veroveren op de PVV, VVD en SP. Raadslid op zijn 20ste, Tweede Kamerlid op zijn 24ste, minister op zijn 33ste; niet voor niets gold hij jarenlang als de kroonprins van de christen-democraten.

Beeld anp

Eurlings zal het zichzelf soms afvragen: hoe anders had het kunnen lopen als Jan Peter Balkenende in 2010 niet één verkiezing teveel had meegepakt en Eurlings wel de kans had gegrepen om hem op te volgen? Eurlings verliet het Binnenhof, beproefde zijn geluk bij KLM, liep daar tegen de grenzen van zijn bestuurlijke vermogens op en trok zich gedesillusioneerd terug. Daarna was zijn prestigieuze lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité - het podium waaraan hij zich vastklampte - zijn ticket naar een blijvend optreden op het erepodium van de Nederlandse bestuurlijke elite. Nu heeft hij ook die laatste strohalm moeten laten glippen.

Er zat weinig anders op. Zijn functie is bij uitstek representatief. Eurlings staat bij de Spelen vooraan bij belangrijke Nederlandse prestaties. Hij is boegbeeld en uithangbord ineen. De mishandeling van zijn ex-vriendin is voor zijn functioneren in die positie een sta-in-de-weg geworden nu de ene na de andere sporter verklaart niet meer met hem gezien te willen worden. Hij dreigde de Nederlandse equipe bij de komende Winterspelen in verlegenheid te brengen.

Helaas heeft hij het daar zelf naar gemaakt. Mishandeling is op zichzelf erg genoeg, maar een publieke boetedoening wil in zo'n geval soms helpen, mits die op tijd, oprecht en eerlijk is. Eurlings ontkende eerst ('Mensen die mij kennen, weten dat ik zo niet in elkaar zit'), erkende twee jaar te laat alsnog schoorvoetend zijn schuld, maar draait nog steeds om de feiten heen en probeert te verdoezelen dat hij een taakstraf accepteerde. Zijn verklaring van vorige week leek vooral bedoeld om zijn critici tevreden te stellen en daarmee zijn hachje te redden.

Het tegenovergestelde is gebeurd. Eindelijk heeft Eurlings vrijdag een juiste beslissing genomen.

Profiel: Hoe kon Eurlings zo diep vallen?
Eurlings maakte een bliksemcarrière in de CDA, werd op jonge leeftijd minister en daarna voorzitter van de raad van bestuur van KLM. Nu staat hij na de mishandeling van zijn ex-geliefde voor de rest van zijn leven te boek als 'die plucheplakker met de losse handjes'. Hoe kon het zo lopen?

De spijtbetuiging: wat klopte daarvan?
IOC-lid Camiel Eurlings doorbrak na tweeënhalf jaar het stilzwijgen over de mishandeling van zijn ex-vriendin. Hij kwam met een verklaring en een interview in NRC Handelsblad. Wat klopte daarvan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden