Camerons interventie in Libië had rampzalige gevolgen: IS grote winnaar

David Camerons interventie in Libië, vijf jaar geleden, was slecht voorbereid en heeft rampzalig uitgepakt. De grote winnaar is uiteindelijk de terreurgroep Islamitische Staat (IS) geweest. Dat concludeert de Britse kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. De conclusie sluit aan bij het oordeel van Barack Obama, die de Brits-Franse aanval op het regime van Moammar Khadaffi eerder dit jaar een 'shitshow' noemde.

Patrick van IJzendoorn
Voormalig minister Cameron spreekt het volk toe tijdens het bezoek aan Libië, 2011. Beeld Reuters
Voormalig minister Cameron spreekt het volk toe tijdens het bezoek aan Libië, 2011.Beeld Reuters

Indertijd werd Camerons eerste buitenlandse interventie gezien als een succes. De dictator was om het leven gekomen en de bevolking van het belegerde Bengazi hoefde zich geen zorgen meer te maken over een naderende slachtpartij. Samen met zijn Franse collega Nicolas Sarkozy werd de Britse premier als een oorlogsheld onthaald in de straten van Tripoli. Hij beloofde toen nadrukkelijk dat Libië geen tweede Irak zou worden.

En toch is dat precies wat er is gebeurd. Het rapport, opgesteld onder leiding van Camerons partijgenoot Crispin Blunt, stelt dat de interventie niets meer was dan een wisseling van het regime en dat er geen plannen waren om het vernietigde land weer op te bouwen. In plaats daarvan volgde er een burgeroorlog waar IS van profiteerde. Tevens heeft het bijgedragen aan de flinke stroom van migranten naar Italië.

Hiermee is het rapport bijna een kopie geworden van het Chilcot-onderzoek dat twee maanden geleden weinig heel hield van Tony Blair. Ironisch genoeg had Cameron kunnen profiteren van Blairs erfenis. De voormalige Labour-leider had immers een goede band met Khadaffi en diens oudste zoon Saif, die in Londen heeft gestudeerd. Daarmee was er een opening, zo stelt Blunt, naar een politieke oplossing.

Cameron heeft geweigerd zijn opwachting te maken bij de commissie, die voor het grootste deel bestaat uit Conservatieven. Naar zijn idee heeft de Libische bevolking het nagelaten om een democratie te stichten. De commissieleden zien dat anders. 'Door zijn beslissende rol in de nationale veiligheidsraad, was voormalig premier Cameron uiteindelijk verantwoordelijk voor het feit dat er geen coherente Libië-strategie is ontwikkeld.'

De toenmalige minister van Defensie Liam Fox, thans minister voor Internationale Handel, heeft gezegd dat het helpen van de mensen in Benghazi altijd het doel is geweest. Dat Khadaffi was omgekomen bij de aanvallen, was puur toeval. Volgens de commissie heeft de Britse regering nooit kunnen bewijzen dat het regime van Khadaffi een urgent gevaar vormde voor de bevolking en is de retoriek van de leider te letterlijk genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden