Cameron wil IS in Syrië bombarderen

David Cameron is vastbesloten om de Britse luchtmacht in te zetten bij aanvallen op terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. De belegering van Parijs toont volgens de Britse premier aan dat verdere militaire acties nodig zijn om IS van de aardbodem te vegen.

Patrick van IJzendoorn
Premier Cameron van Groot-Brittannië dit weekend in Antalya in Turkije voor de G20-top. Beeld getty
Premier Cameron van Groot-Brittannië dit weekend in Antalya in Turkije voor de G20-top.Beeld getty

Het Britse parlement voelt er vooralsnog weinig voor om in te stemmen. Zowel de pacifistische leider van de Labour Partij, Jeremy Corbyn, als een deel van zijn eigen fractie zien weinig heil in het steunen van de Fransen en Amerikanen.

Cameron is in Antalya bij de G20, waar hij vandaag overleg heeft gehad met Vladimir Poetin. In het licht van de recente IS-terreur hoopt Cameron dat de Russische president meer aandacht gaat schenken aan het bestrijden van IS in plaats van de tegenstanders van Bashar al-Assad. Samenwerking met de Russen zou het voor Cameron ook makkelijker maken om aanvallen op IS in Syrië te 'verkopen' aan het sceptische parlement in Westminster.

null Beeld afp
Beeld afp

Westerse bemoeienis

Ruim twee jaar geleden had Cameron een dergelijk ingrijpen al eens voorgelegd aan de volksvertegenwoordiging, maar leed toen een nederlaag door onverwachte tegenstand van toenmalig Labour-leider Ed Miliband. Diens opvolger Corbyn, prominent lid van de vredesbeweging, hoopt op een diplomatieke oplossing in Syrië. De Labour-leider is ervan overtuigd dat Westerse bemoeienis in het Midden-Oosten heeft geleid tot de opkomst van IS.

Ook enkele tientallen isolationistische Tories zien weinig in ingrijpen, omdat dit de situatie slechts zou verergeren en terreur naar het Verenigd Koninkrijk zou kunnen brengen. Cameron wees er in een interview met de BBC-radio op dat de aanvallen in Irak ertoe hebben geleid dat IS terrein verloren heeft. Zo werd afgelopen dagen de belangrijke Irakese stad Sinjar heroverd. Geallieerde bombardementen steunden daarbij de opmars van het Koerdische bevrijdingsleger.

undefined

Tweeduizend nieuwe spionnen

Tevens maakte Cameron bekend dat de Britse inlichtingendienst een kleine tweeduizend nieuwe spionnen mag werven. Samen met de introductie van nieuwe afluisterwetgeving moet dit leiden tot het voorkomen van terreur en het opsporen van IS-kopstukken. Hij onthulde dat er het afgelopen jaar zeven aanslagen in Londen en andere Britse steden zijn voorkomen dankzij de inlichtingendiensten. Tevens speelde dit mee bij het uitschakelen van IS-beul 'Jihadi John', eind vorige week.

De aanslagen in Parijs kunnen ondertussen ook gevolgen hebben voor Camerons EU-onderhandelingen, waarbij hij het onder meer wil hebben over het beperken van het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie. Dat is in strijd met 'Schengen', maar dat akkoord, dat nooit is ondertekend door de Britten, lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Het eerste dat François Hollande vrijdagavond aankondigde was het sluiten van de landsgrenzen.

Nu is gebleken dat terroristen de vluchtelingenstroom hebben gebruikt als dekmantel zullen ook andere Europese lidstaten zich nader gaan beraadslagen over dit heilige principe bij de Europese eenwording. De Britten zijn reeds begonnen met extra grenscontroles, met name om te voorkomen dat terroristen, met automatische wapens en al, het land binnenkomen. Deze week arriveren de eerste Syrische vluchtelingen in het Verenigd Koninkrijk, direct afkomstig uit vluchtelingenkampen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden