Cameron wil huisvesting illegale migranten moeilijker maken

Britse huurbazen moeten zonder tussenkomst van de rechter illegale migranten uit huis kunnen zetten. Op het verhuren van kamers of woningen aan illegalen komt bovendien een maximumcelstraf van 5 jaar. Met deze en andere maatregelen probeert de Britse regering de migranten in Calais af te schrikken, maar de vraag is of het veel zal helpen.

De Britse premier David Cameron.Beeld getty

De regering-Cameron - half op vakantie - lijkt te zijn overvallen door de migrantencrisis, die al jaren in de lucht hangt. Bij terugkeer uit het Verre Oosten, vorige week, kondigde de Conservatieve premier een reeks maatregelen aan, van extra hoge hekken tot meer snuffelhonden. Het bedrijf dat deze dieren levert aan de overheid wist nog van niets, bleek bij navraag. Het liet zien dat de plannen snel waren bedacht.

Met de nieuwe maatregelen richt de regering zich op de huisvesting van illegalen. Als het parlement er na de zomer mee akkoord gaat, moeten huurbazen voortaan hun huurders vragen om paspoorten en verblijfsvergunningen.

Er is al een proef gaande in de West-Midlands. Daar bleek dat het ook voor legale immigranten, expats en paspoortloze Britten lastiger zal worden om een woning te huren. De verhuurdersorganisatie vreest dat er moeilijkheden kunnen ontstaan wanneer een verhuurder zijn illegale huurders eigenhandig op straat probeert te zetten.

Beeld de Volkskrant

De Volkskrant buigt zich de komende weken over de ongekende vluchtelingencrisis die Fort Europa doet kraken. Wie zijn de migranten, wat zijn de gevolgen en kan het ook anders? Het probleem is zo ingewikkeld dat we zouden willen wegkijken, maar dat gaat niet lukken, schrijft hoofdredacteur Philippe Remarque in zijn introductie. Lees hier alle Fort Europa artikelen terug.

Agenten van de immigratiedienst doorzoeken een huis in Londen, op zoek naar illegale migrantenBeeld afp

Geen zakgeld

Naast dit alles beloofde de staatssecretaris voor Immigratie dat afgewezen asielzoekers geen zakgeld meer zullen krijgen, ook al hebben ze minderjarige kinderen. Dat leidde tot kritiek van vluchtelingenorganisaties.

De regering wil af van het positieve imago dat Groot-Brittannië heeft bij migranten. Zo leeft het idee dat het systeem van sociale zekerheid gul is vergeleken bij andere landen. Bovendien is er op het eiland, met oog op de traditionele vrijheden van de Freeborn Englishman, geen identificatieplicht, wat de opsporing van illegalen bemoeilijkt.

Reportage: voelbare machteloosheid in Calais

Vanuit Calais proberen iedere dag honderden vluchtelingen door de Eurotunnel Groot-Brittannië te bereiken. Verslaggeefster Anneke Stoffelen is in Noord-Frankrijk. 'France is dog life, England good life', staat op de muur. Lees hier over haar ervaringen.

Geen eldorado

De regering staat echter kansloos tegenover de twee voornaamste voordelen van het land: de Engelse taal en de economische groei.

Terwijl de Conservatieven de boodschap proberen over te brengen dat het land geen eldorado in de Noordzee is, bericht de rechtse pers op gretige wijze over de riante opvang die migranten ten deel zou vallen. The Mail on Sunday ruimde de voorpagina in voor een verhaal over hoe verstekelingen complete arrangementen krijgen in driesterrenhotels, plus zakgeld van 50 euro per week. 'Groot-Brittannië gaat ten onder aan de naïeve vriendelijkheid tegenover migranten', scheef de krant in een apocalyptisch hoofdredactioneel commentaar.

Een dag later wist The Daily Telegraph, ook op de voorpagina, te melden dat de provincie Kent volop taxi's inhuurt om minderjarige migranten naar gastgezinnen te vervoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden