'Cameron slikt eis aan Brussel over migranten in'

David Cameron zal zijn belangrijkste hervormingsvoorstel bij de onderhandelingen over het Britse EU-lidmaatschap laten vallen. Dat hebben The Sunday Telegraph en The Sunday Times gemeld.

David Cameron en Donald Tusk Beeld epa
David Cameron en Donald TuskBeeld epa

Het gaat om het Britse verlangen om Europese migranten gedurende hun eerste vier jaar in Groot-Brittannië het recht op aanvullende uitkeringen en toelagen als huursubsidie te ontzeggen.

Tijdens zijn rondreis door Oost-Europese landen is het de Britse premier afgelopen weken duidelijk worden dat het migrantenvoorstel het nooit zal halen. Eerder al had Angela Merkel haar bezwaren kenbaar gemaakt. In een brief deelde de Europese president Donald Tusk de Britten enkele dagen terug mee dat er geen consensus zal zijn over die heikele onderwerp. Cameron noemde deze mededeling 'erg bemoedigend', hetgeen tot hilarische reacties leidde.

Tegenover de Britse pers heeft 10 Downing Street laten doorschemeren dat de eis nog steeds op tafel ligt, maar dat Cameron bereid is deze te laten varen. De andere voorstellen zijn het einde van het streven naar een 'immer hechtere unie', het beschermen van de niet-eurolanden tegen beslissingen van de eurozone en meer macht voor de nationale parlementen. Het is geen schim van de ambitieuze hervormingen die Cameron begin 2013 had voorgesteld.

Cameron legt een krans bij het graf van de onbekende soldaat in Warschau tijdens zijn Oost-Europese tour Beeld reuters
Cameron legt een krans bij het graf van de onbekende soldaat in Warschau tijdens zijn Oost-Europese tourBeeld reuters

Het is een probleem voor de Conservatieve leider omdat hij iets wil doen aan de immigratiestromen. Zonder dat binnen te halen, kan hij weifelende kiezers moeilijk overhalen om voor het lidmaatschap te stemmen. Cameron verklaarde een week geleden dat hij desnoods bereid is het Brexit-kamp persoonlijk te leiden. Het liefst zou hij het referendum over het EU-lidmaatschap al in juni houden. Voor- en tegenstanders houden elkaar in evenwicht.

De eurocrisis en de migrantenproblematiek dragen bij aan de eurosceptische stemming. In het verleden hebben de Britten, die nuchterder tegen het Europese project aankijken dan de meeste andere lidstaten, bewust niet meegedaan aan de de euro en aan Schengen.

In een commentaar wees The Sunday Telegraph erop dat een nieuwe overeenkomst met de Britten voor iedereen goed is. 'De EU is een puinhoop. Het staat wel vast dat de Unie er geen nieuwe crisis, in de vorm van een Brexit, bij kan hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden