'Cameron schakelt Obama in om druk op internetbedrijven op te voeren'

De Britse premier David Cameron roept de hulp in van de Amerikaanse president Barack Obama in de online strijd tegen islamitische extremisten. Op die manier hoopt hij internetbedrijven als Facebook en Twitter ertoe te kunnen bewegen nauwer samen te werken met de Britse veiligheidsdiensten.

Cameron en Obama bekijken een vliegshow tijdens een bezoek van de Amerikaanse president aan Wales in september vorig jaar. Beeld null
Cameron en Obama bekijken een vliegshow tijdens een bezoek van de Amerikaanse president aan Wales in september vorig jaar.

Dat schrijft The Guardian. Cameron is vandaag en morgen op bezoek in het Witte Huis. Hij is de eerste Europese leider die Obama bezoekt sinds de aanslagen op Charlie Hebdo in Parijs van ruim een week geleden. Met hulp van Obama hoopt Cameron een wettelijk kader te kunnen scheppen waarin het terroristen zo goed als onmogelijk wordt gemaakt om op internet een plek te vinden waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan.

Afluisterdienst GCHQ

Daartoe moeten Amerikaanse bedrijven als Twitter en Facebook nauwer gaan samenwerken met de Britse afluisterdienst GCHQ, meent Cameron. Volgens regeringswoordvoerders gaat het daarbij onder meer om het doorgeven van meer persoonlijke data, waaronder factuurgegevens, en het onderscheppen van onderlinge communicatie van gebruikers.

Het is de vraag of de internetbedrijven daar gehoor aan zullen gaan geven. Ze reageerden afwijzend op de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de inmenging van de Amerikaanse spionagedienst NSA.

Volgens de Wall Street journal wil Cameron ook apps en programma's die gegevens dusdanig versleutelen dat ook de overheid er niet bij kan, aan banden leggen. Ook daarvoor zou hij de hulp van Obama inroepen, omdat veel van die apps en hulpmiddelen in de VS gemaakt worden. Bovendien beginnen steeds meer populaire diensten zoals WhatsApp gebruik te maken van versleuteling. Cameron lijkt zich actief te willen mengen in die 'crypto-oorlog'.

In een gezamenlijk artikel in de Britse krant The Times schreven de beide leiders al dat ze samen zullen optrekken in de strijd tegen terreur. 'Of we nu worden geconfronteerd met eenzame fanatici of terroristische organisaties zoals Al Qaida, Islamitische Staat of Boko Haram, we zullen niet worden geïntimideerd door extremisten. We zullen deze barbaarse moordenaars en hun verwrongen ideologie verslaan.'

De Britse premier David Cameron. Beeld null
De Britse premier David Cameron.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden