Cameron: regelzucht EU kost miljarden

De Britse premier David Cameron wil het aantal Brusselse regels voor Britse bedrijven verminderen. Volgens Cameron kost de Brusselse papierfabriek miljarden en schaadt zij de concurrentiepositie van Britse ondernemingen. De premier reageert hiermee op een rapport van de organisatie Business for Britain.

LONDEN - Het Britse kabinet had dinsdag bijzondere gasten op bezoek tijdens haar wekelijkse beraad: zes topondernemers, onder wie de baas van Marks & Spencer, schoven aan om tekst en uitleg te geven bij het genoemde rapport, waarin staat dat Britse ondernemers worden gewurgd door de red tape, overbodige regelgeving, vanuit Brussel. Met name kleine bedrijven lijden eronder.


Een van de gasten van het kabinet, Ian Cheshire van warenhuis Kingfisher, merkte gisteren op dat Europese regels vaak beginnen met goede ideeën, maar dat het 'dwalingen' zijn geworden tegen de tijd dat de regels worden ingevoerd. Van een nieuw fenomeen is overigens geen sprake. In 2008 organiseerde de Europese Commissie al eens een conferentie onder de titel 'Cutting Red Tape for Europe'. Die conferentie leidde tot Europese regelgeving met het betrekking tot het verminderen van Europese regels.


De onderzoekers hebben berekend dat Britse ondernemers alleen al 92 werkdagen kwijt zouden zijn als ze alle regels die sinds 2010 uit Brussel zijn komen overwaaien aandachtig zouden lezen - het gaat om dertien miljoen woorden.


Europese regels zijn aanhoudend een bron van ergernis, zoals bijvoorbeeld geldt voor het plan om de Britse, Ierse of Schotse vlag te verwijderen van de verpakkingen van vers vlees en om kapsters te verbieden hoge hakken te dragen.


Premier Cameron en de Britse zakenlobby pleiten ervoor bedrijven met minder dan tien personeelsleden te vrijwaren van Europese arbeidswetgeving. Ze willen dat eenmansbedrijven niet langer worden verplicht tot het gebruik van een bedrijfsafvalregeling. En ze willen af van het nauwgezet bijhouden van overbodige risicoinventarisaties. Alleen dat laatste al zou Britse bedrijven 2,2 miljard pond schelen.


De Britten gaan de red tape aankaarten op de aankomende Europese top in Brussel. Volgens de Europese Commissie is er al flink geschrapt in de bestaande regelgeving, maar suggesties voor een verdere inperking zijn altijd welkom.


K


om niet aan de favoriete hobby van de Britten

Our England is a garden that is full of stately views. Of borders, beds and shrubberies and lawns and avenues. Zo begon Rudyard Kipling honderd jaar geleden zijn lofzang op het favoriete tijdverdrijf van zijn landgenoten: tuinieren. Groot was de schrik toen er deze zomer nieuws uit Brussel kwam over plannen van de Europese Commissie voor een officieel register met nauwkeurige omschrijvingen van bloemen en planten - bedoeld om tuinliefhebbers te beschermen tegen verkopers van inferieure of nepplanten. Volgens Engelse plantendeskundigen is dit een typisch geval van regelgeving die haar doel voorbij schiet. Het probleem is dat de Britten amper een indexering hebben. Van de 50 duizend verschillende bloemen en planten hebben slechts tweeduizend de vereiste botanische beschrijving. Veel variëteiten zijn alleen bekend onder hun populaire namen, zoals 'Hidcote', 'Johnson Blue' en 'Nelly Moser'. Deze vorm van common knowledge past bij een koninkrijk waar zelfs de grondwet niet op papier staat. Het registreren van al die - voor bureaucraten onbekende - flora kost tijd en geld. Indachtig Kiplings woorden ('The Glory of the Garden that it may not pass away!') zullen de Britten proberen de voorgestelde EU-regelgeving af te zwakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden