Cameron over Panama Papers: 'Ik had dit beter moeten aanpakken'

De Britse premier David Cameron vindt dat hij beter had kunnen handelen in de ophef rond zijn familiefinanciën. Uit de Panama Papers bleek dat zijn vader aandelen in belastingparadijzen had. Cameron heeft daar afgelopen week vier verschillende verklaringen over de zaak gegeven.

David Cameron Beeld ap

'Het is geen goede week geweest', zei Cameron zaterdag tijdens een bijeenkomst met partijgenoten. 'Ik had dit beter moeten aanpakken en zal hier lessen uit treken.' Donderdagavond gaf de premier toe te hebben geprofiteerd van een fonds dat zijn wijlen vader Ian had opgezet in het Latijns-Amerikaanse belastingparadijs.

Begin 2010, enkele maanden voor de aanvaarding van het premierschap, had hij de aandelen in het bedrijf van zijn vader verkocht. Het leverde hem omgerekend 39 duizend euro op, een winst van bijna 24 duizend euro waarover hij belasting zou betalen.

Cameron beloofde dat hij informatie uit zijn belastingaangifte over vorig jaar openbaar zou maken en ook van de jaren daarvoor. ,,Ik word de eerste premier die dat doet', aldus de politicus.

Privéaangelegenheid

Cameron probeerde de afgelopen week vragen over zijn fiscale positie te ontwijken. Maandag noemde zijn woordvoerder de zaak een privéaangelegenheid. Dinsdag beweerde Cameron zelf dat zijn gezin geen voordeel genieten van de belastingtrucjes. Donderdag gaf de premier dan eindelijk openheid.

De onduidelijkheid heeft Cameron geen goed gedaan. Labour-politici roepen om een parlementair onderzoek of zelfs zijn aftreden. Voor het gebouw waar de leden van de Conservatieve partij zaterdag overlegden, kwamen enkele honderden mensen samen om te protesteren tegen de premier.

Inmiddels is ook bekend geworden dat Cameron drie jaar geleden, bij de toenmalige Europese Commissie-voorzitter Herman van Rompuy, had gepleit voor het met rust laten van offshore-trusts, zoals die van zijn vader.

Meer Panama Papers

David Cameron raakt steeds dieper in problemen door de Panama Papers. Labour-politici roepen om een parlementair onderzoek of zelfs zijn aftreden.

Met dank aan het zwakke eilandstaatje Niue kon Mossack Fonseca zijn klanten geheimhouding en anonimiteit bieden. Het werd een industrie. Een profiel van een moderne vrijhaven. (+)

Honderden personen werden deze week bij naam genoemd in de Panama Papers. Via bedrijfjes zouden ze geld wegsluizen naar belastingparadijzen in de Stille Oceaan of in Midden-Amerika. Wat valt er tegen dit soort praktijken te doen? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden