Cameron lijkt dit keer wel steun te vinden voor bombarderen Syrië

David Cameron heeft zijn voorstel om IS-stellingen in Syrië te gaan bombarderen vanochtend voorgelegd aan het Lagerhuis. Volgens hem is het nodig dat de Britten de Fransen en Amerikanen gaan helpen omdat IS 'een bedreiging vormt voor het Verenigd Koninkrijk en onze manier van leven'.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld epa
Beeld epa

De Britse premier pleit al jaren voor ingrijpen, aanvankelijk om Assad te verjagen, maar stuitte telkens op politieke weerstand. Dit keer lijkt er een meerderheid te zijn. Komende week is de stemming. Mogelijk vliegen de eerste Britse straaljagers reeds voor kerst naar Syrië.

Momenteel voert de Britse luchtmacht al bombardementen uit op IS in Irak, maar hij wees erop dat IS geen grenzen kent. De terreurgroep heeft haar machtsbasis in Syrië, met Raqqa als 'hoofdstad'. Cameron benadrukte dat de 'lessen van Irak' zijn geleerd en dat er plannen zijn om Syrië uiteindelijk om te vormen tot een democratisch land. Er zal samen worden gewerkt met de anti-Assad rebellen, die momenteel onder vuur liggen van de Russen. Volgens hem gaat het om gerichte aanvallen en zal de gewone bevolking in Syrië niet het slachtoffer worden, anders dan destijds in Irak.

Nieuwe tegenstander voor IS

Een nieuwe rebellenstrijdmacht in Syrië, de Syrian Democratic Forces (SDF), zegt zich op te maken voor een aanval op de door Islamitische Staat bezette stad Raqqa. In de SDF werken Arabische en Koerdische milities samen, naast strijders van andere etnische minderheden. Lees hier een profiel van de groep door Rob Vreeken. [+]

Nieuwe steun

Het idee is dat de bombardementen de weg bereiden voor Syrische en Koerdische strijders. Cameron wees erop dat deze tactiek reeds succes heeft gehad, met name in Irak. Onlangs werd de strategisch belangrijke stad Sinjar bevrijd door het Koerdische leger. Hij beweerde zijn geweten te hebben geraadpleegd, hetgeen herinneringen opriep aan de woorden van Tony Blair in 2003. Eerder deze week maakte Cameron bekend dat het Britse militaire apparaat zal worden uitgebreid, al kan het nog tien jaar duren voordat het weer op volle oorlogssterkte is.

Het grootste deel van zijn Conservatieve Partij steunt hem, ook fractiegenoten die eerder scepsis hebben geuit. Labour-leider Jeremy Corbyn, een pacifist, liet in het midden of hij de plannen, die de steun genieten van de Verenigde Naties, gaat steunen. Hij stelde zeven vragen. Zo wil hij graag weten of de aanvallen werkelijk iets zullen uitmaken en of Cameron de inzet van grondtroepen uitsluit. Tevens vroeg hij zich af of er geen averechtse gevolgen zullen zijn, zoals destijds in Irak. De Welshe en Schotse nationalisten hebben reeds aangekondigd tegen te zullen stemmen.

Labour-leider en pacifist Jeremy Corbyn houdt zich op de vlakte Beeld epa
Labour-leider en pacifist Jeremy Corbyn houdt zich op de vlakteBeeld epa

Tegenstanders

Uit peilingen is gebleken dat een meerderheid van de Britse bevolking de plannen steunt, al blijft er groot bezwaar tegen 'boots on the ground'. Er zijn invloedrijke tegenstanders, zoals de commentator Simon Jenkins, die eerder deze week in The Evening Standard schreef dat militair ingrijpen weinig zal uitmaken, behalve dat het Verenigd Koninkrijk een doelwit zal worden van nieuwe terroristische aanslagen. 'Geen enkele staat, democratie of niet, kan een gek met een machinegeweer of bom stoppen. Dat idee is honderd jaar geleden reeds belachelijk gemaakt door Joseph Conrad in The Secret Agent.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden