Cameron laat volk besluiten over Brits vertrek uit EU

Premier David Cameron wil dat de Britse bevolking zich uiterlijk eind 2017 in een referendum uitspreekt over eventuele uittreding van het land uit de Europese Unie. Dat zal Cameron woensdag bekendmaken in zijn langverwachte EU-speech, aldus verschillende Britse media.

De Britse premier David Cameron dinsdag in de deuropening van zijn ambtswoning aan Downing Street 10 in Londen. Beeld reuters
De Britse premier David Cameron dinsdag in de deuropening van zijn ambtswoning aan Downing Street 10 in Londen.Beeld reuters

Cameron zal aankondigen dat de bevolking, bij een verkiezingsoverwinning van zijn Conservatieve partij in 2015, de keus krijgt tussen uittreding uit de Europese Unie of het aanblijven als lidstaat, maar onder herziene voorwaarden.

'Eenvoudige keus'
Het dagblad The Guardian citeert op zijn website delen van Camerons langverwachte toespraak. De premier zal onder meer zeggen: 'Het volgende Conservatieve partijprogramma in 2015 zal het Britse volk vragen om een mandaat voor het onderhandelen over een nieuw akkoord met onze Europese partners in het volgende parlement. Als over dat nieuwe akkoord is onderhandeld, zullen we het Britse volk een referendum voorleggen met een heel eenvoudige ja of nee-keus om óf in de EU te blijven op deze nieuwe voorwaarden, óf (de unie) helemaal de rug toe te keren.'

Volgens de Britse krant The Independent is Cameron persoonlijk voorstander van het lidmaatschap van de EU, maar hoopt hij met zijn besluit voorwaarden te kunnen afdwingen die zo positief zijn, dat de Britse bevolking zich erin zal kunnen vinden.

Teruggave van bevoegdheden
Ook als de overige 26 EU-lidstaten niet met Groot-Brittannië zouden willen onderhandelen over een nieuw akkoord over de positie van het land in de unie, zou Cameron het referendum willen doorzetten. Bovendien zou hij evengoed verschillende eisen op tafel willen leggen voor de teruggave van bevoegdheden die in de loop van de jaren zijn verschoven van Londen naar Brussel, mogelijk op het gebied van werkgelegenheid, politie en justitie.

Labour-leider Ed Miliband liet dinsdagavond in een reactie op de vooraf vrijgegeven passages weten dan Cameron zichzelf met deze toespraak neerzet 'als een zwakke premier, gedreven door zijn partij, niet door nationale economische belangen'. The Guardian laat een anonieme, vooraanstaande pro-Europese politicus aan het woord die Camerons plan omschrijft als 'dynamiet' en betitelt als een 'alles-of-nietsstrategie'.

De speech wordt woensdagochtend omstreeks 09.00 uur (Nederlandse tijd) uitgesproken in het centrum van Londen.

Ed Miliband (Labour). Beeld reuters
Ed Miliband (Labour).Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden