Cameron: kerk moet meegaan met de tijd

David Cameron heeft de Anglicaanse Kerk opgeroepen een beetje mee te gaan met de tijd. De oproep van de Britse premier komt een dag nadat de leiding van de Church of England zich had uitgesproken tegen vrouwelijke bisschoppen. Voor de scheidende aartsbisschop van Canterbury, de progressief Rowan Williams, is deze beslissing het slechtst denkbare afscheid.

VAN ONZE CORRESPONDENT

LONDEN - De Generale Synode, een wetgevend orgaan dat bestaat uit 467 afgevaardigden, stemde dinsdag met een meerderheid van slechts zes stemmen tegen emancipatie van vrouwen binnen de Engelse staatskerk. Er was een twaalf jaar durend debat aan vooraf gegaan. De algemene kerkvergadering bestaat deels uit leken.

Het voorstel om vrouwen het ambt van bisschop te laten bekleden, had de steun van veel gewone kerkgangers en ook twee van de 44 bisdommen waren voor. Bij het selecteren van een nieuwe aartsbisschop hield benoemingscommissie uitdrukkelijk rekening met diens standpunt op dit veelbesproken onderwerp. Williams' opvolger Justin Welby stemde, als bisschop van Durham, voor.

Binnen de kerk hebben de rekkelijke anglicanen geen moeite met vrouwelijke bisschoppen. Dat ligt anders bij twee stromingen die de laatste decennia steeds invloedrijker zijn geworden. De evangelisten aan de ene kant, en de traditionele anglo-katholieken aan de andere. Laatstgenoemde groep wordt steeds openlijker gepaaid vanuit Rome.

De bedreiging vanaf de flanken dreigt de Anglicaanse Kerk te splijten. Net als andere Britse instituten, zoals het Hogerhuis, is de staatskerk van oudsher een soort compromis, een wapenstilstand tussen verschillende stromingen. In vrede samenleven, op basis van de Book of Common Prayer. Principiële kwesties worden uit de weg gegaan.

Met het tegemoet komen aan de bezwaren van de behoudende vleugels moeten sommige leden van de synode de hoop hebben gehad de boel bijeen te houden. Bij de parochies zal de afwijzing van vrouwen demoraliserend werken. Voor de kerk kan dit schadelijk zijn. Ze mag dan wel de staatskerk zijn, maar in de praktijk is ze bij uitstek een volkskerk.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden