Cameron herbenoemt belangrijkste ministers

Enkele uren nadat zijn glorieuze verkiezingswinst officieel werd, is de Britse premier David Cameron begonnen met het benoemen van ministers in zijn kabinet. Hij deed eerst de herbenoeming van enkele bewindslieden.

Redactie
De Conservatieve leider David Cameron. Beeld reuters
De Conservatieve leider David Cameron.Beeld reuters

Zo is David Osborne in de nieuwe regering-Cameron weer minister van Financiën en keert Theresa May terug op Binnenlandse Zaken. Philip Hammond blijft minister van Buitenlandse Zaken en Michael Fallon gaat verder als minister van Defensie.

Cameron twitterde vandaag aan het eind van de middag al dat hij snel meer benoemingen zal doen.

Na de einduitslag van de Britse verkiezingen werd duidelijk dat de Conservatieven van premier David Cameron 331 zetels hebben weten te halen. Daarmee hebben ze een absolute meerderheid van de 650 zetels in het Britse Lagerhuis. De meerderheid van twaalf zetels betekent dat de Tories zonder een coalitie te vormen kunnen doorregeren.

Vanmiddag was St. Ives in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië het laatste kiesdistrict dat de uitslag bekend maakte. Ook hier wonnen de Conservatieven van Cameron. In totaal behaalde de partij een winst van 24. Labour duikelt met 26 zetels naar 232 plekken terwijl de Liberaal Democraten min of meer werden uitgeschakeld en slechts acht van hun 57 zetels overhouden.

Grote boosdoener lijkt (onder meer) de Schotse nationalistische partij SNP van Nicola Sturgeon die een sensationele groei doormaakte. De partij ging van 6 naar 56 zetels. In Schotland werden bijna alle kiesdistricten gewonnen.

De Democratic Unionist Party (8 zetels), Sinn Fein (4), Plaid Cymru (3), de Social Democratic & Labour Party (3), Ulster Unionist Party (2), UKIP (1) en de Green Party (1) zullen ook in het parlement plaatsnemen.

Formele opdracht

Cameron is vanmiddag gearriveerd in Buckingham Palace voor een bezoek aan koningin Elizabeth. Hoewel een dergelijk bezoek geen verplichting is, omdat Cameron al premier is, kiest de Conservatieve leider er toch voor om formeel de opdracht te krijgen een nieuw kabinet te vormen. Cameron is de twaalfde premier tijdens het bewind van de koningin. Cameron heeft inmiddels ook laten weten dat hij is uitgenodigd door de Franse president Hollande om te komen praten over de Europese Unie en internationale aangelegenheden.

Meer lezen

- Lees ons liveblog terug.

- Waar ging het mis met Miliband? Lees hier het profiel van de politicus.

- Lees hier de analyse van de verkiezingsuitslag van onze correspondent Londen: Groot-Brittannië zal nooit meer hetzelfde zijn.

- De Britse kranten spraken vanochtend over 'nog vijf verdomde jaren' en 'Cam-back kid'.

- Bekijk hier de verkiezingen in beeld.

Opstappen

Drie prominente Britse politici zijn vandaag opgestapt: de partijleiders Ed Miliband van Labour en Nick Clegg van de Liberaal Democraten trokken hun conclusies na de nederlaag van hun partijen. UKIP-leider Nigel Farage vertrekt omdat hij zelf geen zetel wist te veroveren.

'Dit is niet de speech die ik wilde geven', zei Miliband. 'Labour heeft een sterke leider nodig, en het is tijd dat iemand anders het leiderschap van de partij overneemt.' Miliband leidde Labour sinds 2010. Hij versloeg destijds zijn broer David in de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij.

Farage is wel van plan betrokken te blijven bij zijn partij. 'Ik ga een tijdje niets doen en me niet met politiek bezig houden. In september zijn er leiderschapsverkiezingen en ik zal er in de zomer over nadenken of ik me daarvoor verkiesbaar zal stellen. Persoonlijk is er een groot gewicht van mijn schouders geheven, ik heb me nooit gelukkiger gevoeld.'

Nick Clegg, de huidige vicepremier, wist zijn zetel te behouden, maar besloot toch op te stappen na de decimatie van zijn partij: van 57 naar 8 zetels. De partij heeft een hoge prijs betaalt voor hun deelname aan de coalitie met de Conservatieven de afgelopen vijf jaar, die bij de achterban in het verkeerde keelgat schoot.

UKIP-leider Nigel Farage. Beeld anp
UKIP-leider Nigel Farage.Beeld anp
Ed Miliband komt aan op het hoofdkwartier van Labour. Beeld reuters
Ed Miliband komt aan op het hoofdkwartier van Labour.Beeld reuters
Nick Clegg. Beeld reuters
Nick Clegg.Beeld reuters

Labour verloor behoorlijk. Vooral in Schotland moest het klappen incasseren. Daar won de Schotse Nationalistische Partij SNP op drie na alle zetels. Miliband noemde het verkiezingsdebacle 'zeer teleurstellend en moeilijk.' Labours schaduwminister Douglas Alexander van Buitenlandse Zaken moet zijn zetel afstaan aan de 20-jarige studente Mhairi Black van de SNP.

undefined

De pas 20-jarige Mhairi Black Beeld afp
De pas 20-jarige Mhairi BlackBeeld afp

Referendum

Omdat de Conservatieven van Cameron blijven regeren, komt er een referendum over het wel of niet in de Europese Unie blijven van het land. Cameron wil dat Europese verdragen over bijvoorbeeld de bewegingsvrijheid in de EU worden aangepast. Het resultaat van de onderhandelingen daarover wil hij aan de Britten voorleggen.

Ondanks dat heeft de Europese Commissie in Brussel Cameron gefeliciteerd met zijn overwinning. De voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker, zal binnenkort een ontmoeting met hem hebben. Hij liet eerder al weten elk Brits voorstel 'beleefd, vriendelijk en objectief' te zullen bekijken.

Oneerlijk

Nigel Farage, scheidend leider van UKIP, hernieuwde zijn kritiek op het Britse districtenstelsel, waardoor kleinere partijen niet evenredig naar hun feitelijke achterban in het Lagerhuis zijn vertegenwoordigd. UKIP kreeg zeker 3,8 miljoen stemmen, maar eindigde in veel districten als tweede of derde en kreeg hierdoor maar één zetel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden