Cameron heeft nieuw bewijs voor gifgasaanval Syrië

Groot-Brittannië heeft nieuwe bewijzen dat in Syrië chemische wapens zijn gebruikt. Dat zei de Britse premier donderdag bij aankomst in het Russische Sint-Petersburg aldus de BBC.

Redactie
Cameron schudt de hand van premier Poetin bij aankomst in Sint-Petersburg voor de G20-top. Beeld ap
Cameron schudt de hand van premier Poetin bij aankomst in Sint-Petersburg voor de G20-top.Beeld ap

Cameron zei niet welke bewijzen het zijn. De bewijzen zouden door wetenschappers in militaire laboratoria in Porton Down zijn onderzocht. Hij ontkende dat hij niets meer kan doen wat betreft Syrië na de voor hem slecht afgelopen stemming in het Britse parlement.

Volgens een woordvoerder van de premier gaat het om kleding van een van de slachtoffers van de aanval en bodemmonsters uit het gebied. Wanneer het bewijs is verzameld en hoe het in Britse handen is beland wilde de woordvoerder niet zeggen.

Premier David Cameron verloor vorige week donderdagavond in het Lagerhuis een stemming waar hij om parlementaire steun voor actie vroeg. Het ging weliswaar alleen om een voorlopige niet-bindende stemming. Toch was de vernedering voor de regering na 7 uur debat groot. De Britse regering legt zich bij de wil van het parlement neer.

Poetin grijpt gelegenheid aan
De leiders van de G20-landen zijn vandaag bijeen voor een economische top in Sint-Petersburg. Maar de top van donderdag en vrijdag staat naar verwachting vooral in het teken van Syrië. Cameron denkt dat hij daar nog veel kan doen. 'Groot-Brittannië zal het voortouw nemen bij het maken van plannen voor een vredesproces voor Syrië,' aldus Cameron. Maar hij zei ook dat het volgens hem verkeerd zou zijn als Amerika zich terugtrekt en afziet van een interventie en niets zou doen.

De Russische president Vladimir Poetin wil de gelegenheid aangrijpen om de Amerikaanse president Barack Obama strafacties voor het gebruik van chemische wapens uit het hoofd te praten. De Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken in Washington had daar woensdag mee ingestemd, de eerste belangrijke stap in de besluitvorming van het Congres.

Ook China, evenals Rusland een bondgenoot van het Assad-bewind, sprak zich in Sint-Petersburg uit tegen militaire operaties tegen Syrië. 'Militaire actie zou een negatieve uitwerking hebben op de wereldeconomie, vooral op de olieprijs', aldus de Chinese viceminister van Financiën, Zhu Guangyao.

De Amerikaanse president Barack Obama vandaag met de Russische premier Vladimir Poetin. Beeld REUTERS
De Amerikaanse president Barack Obama vandaag met de Russische premier Vladimir Poetin.Beeld REUTERS

'Enkel politieke oplossing voor Syrië'
De Europese Unie hoopt dat een voorlopig rapport van de experts van de Verenigde Naties over de gifgasaanval op 21 augustus in Syrië 'zo snel mogelijk' beschikbaar is. Dat zei EU-president Herman Van Rompuy voorafgaand aan het overleg. Het rapport moet duidelijkheid bieden of chemische wapens zijn gebruikt tegen de Syrische bevolking.

Volgens Van Rompuy kan de internationale gemeenschap niet ter zijde staan nu er chemische wapens zijn gebruikt. 'De gifaanval was een grove schending van internationaal recht en een misdaad tegen de menselijkheid. Wij moeten tonen dat deze misdaden niet straffeloos zijn. Er mag geen precedent worden geschapen.' Maar de oplossing voor Syrië is volgens Van Rompuy geen militaire, enkel een politieke. Hij zei dat de EU een politieke oplossing nastreeft en dat zal blijven doen.

EU-president Herman Van Rompuy. Beeld ap
EU-president Herman Van Rompuy.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden