Update

Cameron: 'Gebeurtenissen maken ons allemaal ziek'

De Britse premier David Cameron heeft de beelden van de moord op een Britse militair, gisteren in Londen op straat 'vreselijk schokkend' genoemd. Ook zei hij dat de gebeurtenissen 'ons allemaal ziek maken'. 'Deze moordenaars willen ons verdelen', zei de premier donderdagochtend in een toespraak. 'Maar ze moeten weten dat we hierdoor alleen maar nader tot elkaar komen, en dat het ons sterker maakt.'

Premier David Cameron houdt een korte speech over de moord op de Britse soldaat. Beeld reuters
Premier David Cameron houdt een korte speech over de moord op de Britse soldaat.Beeld reuters

De premier benadrukte dat Groot-Brittannië resoluut tegen extremisme en terrorisme zal blijven vechten. 'Het was een aanval op ons land en op onze manier van leven, maar het was ook verraad van de islam en onze moslimgemeenschap, die ons land zoveel heeft gegeven.'

Cameron noemde Ingrid Loyau-Kennett, de vrouw die met een van de moordenaars heeft gesproken. 'Toen de moordenaar zei dat hij een oorlog in Londen wilde, vertelde ze hem dat hij die zou verliezen. Dat hij maar een enkeling was tegenover velen. En daarmee sprak Kennet voor ons allen.'

De beste manier om terrorisme te bestrijden, aldus Cameron, is door ons gewone leven op te pakken. 'En dat is precies wat we zullen doen.'

Huiszoekingen
Er zijn donderdag op twee adressen huiszoekingen gedaan in verband met de moord: een in het graafschap Lincolnshire, in het oosten van het land, en de ander in de Londense wijk Greenwich. Dat meldden Britse media donderdag. Hierbij zijn volgens de BBC vier mensen meegenomen door de politie.

De twee verdachten zouden al bekend zijn geweest bij de veiligheidsdiensten. 'Dat kan veel verschillende dingen betekenen', twittert BBC-verslaggever Dominic Casciani. 'Misschien kenden ze alleen hun namen, maar niet veel meer. En misschien stonden ze aan de periferie van een of ander complot. Tot de regering hier openheid van zaken over geeft, blijft het onduidelijk.'

De naam van een van de daders is Michael Adebolajo, zo is donderdag bevestigd. Hij is 28 jaar oud en zou een jaar of tien geleden zijn bekeerd tot de islam. Daarvoor was hij christen. Adebolajo wordt door mensen die hem tijdens zijn studie in Londen hebben gekend, omschreven als 'slim' en 'grappig'. Hij is geboren en getogen in Groot-Brittannië, maar heeft Nigeriaanse wortels.

Over de tweede moordenaar, die in een ander ziekenhuis wordt behandeld aan de verwondingen die hij bij zijn arrestatie opliep, is nog weinig bekend.

Identiteit
De identiteit van de man die in Woolwich is afgeslacht, wordt later vandaag bekend gemaakt. De politie bevestigt dat hij een militair in actieve dienst was, en dat de familie is geïnformeerd, maar dat hij nog niet formeel is geïdentificeerd. De familie wil dat de naam van het slachtoffer in dit stadium nog niet aan het publiek wordt vrijgegeven.

Direct na de moord op een Britse soldaat in Londen werd Britse militairen aangeraden hun uniform niet op straat te dragen. Bij het crisisoverleg dat vanmorgen op het hoogste niveau is gevoerd, is echter besloten dat dit 'het verkeerde signaal' zou afgeven, aldus een bron tegenover persbureau de Press Association.

'Het was een begrijpelijke reactie', zo wordt de bron geciteerd, 'maar de beste manier om met terrorisme om te gaan is door gewoon door te gaan met het dagelijkse leven'.

De veiligheid is opgevoerd bij de barakken in Woolwich, vlakbij de plek waar de militair is vermoord. Beeld getty
De veiligheid is opgevoerd bij de barakken in Woolwich, vlakbij de plek waar de militair is vermoord.Beeld getty

Moskeeën aangevallen
Na de moord zijn moskeeën op verschillende plekken in Engeland doelwit geworden van aanvallen, meldden Britse media vandaag. Een man is gearresteerd voor poging tot brandstichting in een moskee in de plaats Braintree in het graafschap Essex. Hij was het gebedshuis gewapend met een mes binnengelopen, meldde de krant The Guardian. Volgens een woordvoerder van de moskee weet de politie nog niet zeker of de aanval verband houdt met de moord. 'Maar wij denken dat het een vergelding was. Dat bleek uit het gedrag van de man.'

Ook een moskee in Gillingham in het graafschap Kent was doelwit. Een man is aangehouden omdat hij vernielingen zou hebben aangericht.

Gisteravond, na de moord, vonden rellen plaats in de straten van Londen. Leden van de extreem-rechtse English Defence League gooiden met flessen naar de politie in de buurt van de plek van de moord in Woolwich en riepen leuzen tegen de islam. De EDL zegt te strijden tegen 'islamisering'.

Burgemeester Johnson keurde de rellen af en noemde het 'helemaal verkeerd' om de islam verantwoordelijk te houden voor de moord op de Britse militair.

Afghanistan
De aanvallers pleegden de moord uit woede over de Britse militaire aanwezigheid in Afghanistan. Dat zei een van de vermeende terroristen tegen een 48-jarige vrouw die hem na de aanval op straat confronteerde, schrijft de Britse krant The Telegraph.

De krant interviewde de scoutingleidster die de aanvallers aansprak. 'Ik dacht: ik kan hem beter aanspreken voordat hij nog iemand aanvalt. Deze mensen hebben meestal een boodschap, dus ik vroeg: wat wil je?', vertelde de vrouw aan de krant.

Volgens de 48-jarige gaf de man direct toe verantwoordelijk te zijn voor de aanval. 'Hij zei: Ik heb hem gedood omdat hij moslims heeft omgebracht. En ik heb genoeg van mensen die moslims doden in Afghanistan. Ze hebben daar niets te zoeken.'

Ongeveer een kwartier na de moord arriveerde de politie. De twee mannen werden neergeschoten en afgevoerd. Ze worden behandeld in verschillende ziekenhuizen, één van hen zou er ernstig aan toe zijn.

Terroristische organisatie
De voormalige Britse minister van veiligheid en contraterrorisme, Pauline Neville-Jones, maakte bekend dat de daders nu worden ondervraagd, schrijft The Guardian. De vraag is of de daders uit eigen beweging handelden, of dat er een terroristische organisatie of beweging achter de aanslag zit. Neville-Jones achtte laatste optie niet waarschijnlijk.

Vanmorgen zei de voormalige minister van Binnenlandse Zaken John Reid tegen BBC Breakfast dat de aanslag in Woolwich eraan herinnert dat de risico's die strijdkrachten nemen groot zijn. 'De scheidslijn ligt niet tussen moslims en alle anderen, het ligt tussen terroristen en alle anderen', aldus Reid.

Hij is van mening dat de overheid zijn plannen om internet- en e-mailmonitoring in te zetten bij de bestrijding van terrorisme verder moet uitbreiden. Alleen op die manier kan 'een grote ramp' in de toekomst voorkomen worden.

null Beeld AP
Beeld AP
Op de plek van de bloedige aanval zijn bloemen neergelegd. Beeld afp
Op de plek van de bloedige aanval zijn bloemen neergelegd.Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Politieagenten bewaken de straat waar de moord werd gepleegd Beeld afp
Politieagenten bewaken de straat waar de moord werd gepleegdBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden