Cameron gaf opdracht tot ingrijpen bij 'The Guardian'

David Cameron heeft persoonlijk opdracht gegeven om een computer van The Guardian te vernietigen waarop geheime informatie stond over de spionage door Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Eerder was bekend geworden dat de Britse premier was geïnformeerd over de aanhouding van Guardian-medewerker David Miranda op vliegveld Heathrow. De claim van Cameron dat de Conservatieven en Liberaal-Democraten een einde zouden maken aan de autoritaire politiek van New Labour is ongeloofwaardig geworden.

De verzamelterm 'nationale veiligheid' was de reden dat Cameron draconische maatregelen heeft genomen tegen The Guardian. De krant publiceerde diverse keren uit de documenten, die afkomstig zijn van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Uit de informatie blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten op grote schaal telefoon- en internetgegevens verzame- len met het programma Prism.

'Jullie hebben jullie debat gehad. Er is geen enkele reden om nog meer te gaan schrijven', zei een van de rijksambtenaren die enkele weken terug naar het kantoor van The Guardian was gestuurd. Cameron viert momenteel vakantie in Cornwall en wil niet reageren. Inmiddels is gebleken dat vicepremier Nick Clegg, de leider van de progressieve Liberaal-Democraten, zijn steun had verleend.

Als het Cameron erom te doen was indruk te maken op het Witte Huis, dan is hij bedrogen uitgekomen. Een woordvoerder van Barack Obama heeft gezegd dat het voor de Amerikaanse autoriteiten 'niet gepast zou zijn de burelen van een mediabedrijf binnen te komen om de vernietiging van harde schijven te overzien'. De Russische regering zag woensdag meteen haar kans schoon om de Britten bestraffend toe te spreken over de persvrijheid en het respecteren van mensenrechten.

De strijd van de Britse regering tegen The Guardian staat haaks op een belofte die Cameron vier jaar geleden deed. Tegenover studenten van het Imperial College zei de toenmalige oppositieleider dat de Conservatieven de controle- en surveillancestaat van Labour zouden afbreken. In de begindagen van de coalitie schrapte Cameron de geplande introductie van identiteitskaarten, zijn eerste en ook laatste grote initiatief ter bevordering van burgerlijke vrijheden.

Volgens politicoloog Tim Bale, auteur van het boek The Conservative Party from Thatcher to Cameron, beginnen premiers altijd idealistisch. 'Kort nadat ze 10 Downing Street hebben betreden worden ze bijgepraat door de veiligheidsdiensten, een ritueel dat angst inboezemt. Dan komt er een telefoontje van het Witte Huis, deels een felicitatie, deels een herinnering aan 'de speciale band'. In deze omstandigheden zijn burgerlijke vrijheden een luxe, geen prioriteit. Ook voor Cameron.'

Donderdag volgde een nieuwe onthulling, door de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. De inlichtingendienst NSA kan ongeveer 75 procent van het internetverkeer in de VS in de gaten houden. Dat is meer dan regeringsfunctionarissen tot nu toe hebben gezegd, schrijft de krant op basis van gesprekken met medewerkers en oud-medewerkers van de dienst.

In de jacht op communicatie tussen mogelijke buitenlandse terroristen bewaart de NSA e-mails die Amerikaanse burgers elkaar hebben gestuurd en worden ook binnenlandse telefoongesprekken via het internet gefilterd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden