Cameron gaat bij Suu Kyi langs in Birma

David Cameron heeft vrijdag een historisch bezoek gebracht aan Birma. De Britse premier ontmoette Aung San Suu Kyi, de 66-jarige oppositieleidster. Tijdens zijn bezoek pleitte Cameron voor opschorting van de economische sancties tegen het verarmde land. Voor opheffing, waar sommige Europese bondgenoten op aandringen, vindt hij het nog te vroeg.

LONDEN - Het was voor het eerst dat een Britse premier de voormalige kolonie met een bezoek vereerde sinds het in 1948 een onafhankelijke republiek werd. Een jaar geleden was een dergelijk bezoek ondenkbaar, maar het Aziatische land is in de ban van opmerkelijke hervormingen.


De perscensuur is opgeheven, politieke gevangenen zijn vrijgelaten en vorig jaar kwam er na bijna een halve eeuw een einde aan de militaire dictatuur. Twee weken geleden veroverde Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede had ontvangen, een parlementszetel.


Afgelopen maanden is Birma reeds bezocht door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en haar Britse ambtsgenoot William Hague. Voor Cameron vormde het een hoogtepunt van zijn Aziatische rondreis, waarbij hij eerder Japan, Indonesië, Singapore en Maleisië aandeed. In de nieuwe, spookachtige hoofdstad Naypyitaw - 'de koninklijke stad' - sprak hij met president Thein Sein. Cameron hield een 'voorzichtig optimistisch' gevoel over aan de ontmoeting met de man die door sommigen reeds is bestempeld als 'de Gorbatsjov van Birma'.


Vervolgens zette hij koers naar de oude hoofdstad Rangoon, waar hij met Suu Kyi dineerde in de villa, gelegen aan een meer, waar ze een groot deel van de voorbije 22 jaar in gevangenschap heeft doorgebracht. Cameron nodigde de gastvrouw, die net als hij op Oxford heeft gestudeerd, uit voor een tegenbezoek in juni. 'Twee jaar geleden zou ik hebben gezegd: sorry, nee, maar dank voor de uitnodiging,' antwoordde ze: 'Nu kan ik zeggen: wel, misschien. En dat is een hele vooruitgang.'


Tijdens zijn bezoek, dat samenviel met het boeddhistische nieuwjaar, bood Cameron aan om Britse ambtenaren naar Birma te sturen om mee te helpen aan het opzetten van een democratische rechtsstaat, mits de Birmese lente zich voortzet.


In de negentiende eeuw hadden de Britten tijdens de stapsgewijze verovering van Birma op nietsontziende wijze een einde gemaakt aan een eeuwenoud koninkrijk. Birma werd een provincie van Brits-India, een lastige uithoek waar de anti-autoritaire bevolking het koloniale gezag nooit accepteerde.


Dat merkte de jonge George Orwell die er vijf jaar diende als politieagent. In zijn boek Burmese Days (1934) zou hij de wanpraktijken van de Britse bezetter op rake wijze beschrijven. De leider van de onafhankelijkheidsstrijd was generaal Aung San, de vader van Suu Kyi.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden