Reportage

Camera maakt tankstation nog veiliger

Videocamera's maken al jaren deel uit van het politie-arsenaal. Maar de techniek wordt steeds beter. Gisteren lanceerde minister Opstelten het nieuwe 'Live View'-systeem.

Live view beelden komen binnen bij de mobiele centrale van de politie in Leiderdorp.Beeld Raymond Rutting

Langs de A4 bij Leiderdorp, op de parkeerplaats van een Total pompstation, staan drie politiebusjes dicht bij elkaar. Een paal op elk van de daken. Deze mobiele meldkamers zijn uitgerust met camera's en kunnen worden ingezet bij festivals en andere gebeurtenissen die extra politie-aandacht vragen.

Dat de politie door heel het land videobeelden maakt en analyseert, is niets nieuws, zegt politieman Bert van Dijk, die voor een van de wagens staat. Wel nieuw is dat de politie sinds een paar jaar ook kan beschikken over beeldmateriaal afkomstig van 70 duizend camera's van private partijen door heel het land.

De camera's staan in winkelpanden en op bedrijventerreinen. Sinds deze week zijn ook pompstations op het netwerk aangesloten. Dat moet hen behoeden voor doorrijders die tanken zonder te betalen, overvallers en andere criminelen.

Particuliere alarmcentrales

Want hoewel het aantal overvallen op tankstations sinds 2010 daalde van 120 naar een vijftigtal dit jaar, kan dat nog een stuk minder, vindt minister Ivo Opstelten (Justitie). Hij is in Leiderdorp voor de lancering van het 'Live View'-systeem. Het politie- en pomppersoneel steekt hij een hart onder de riem: 'We zijn niet tevreden voordat de laatste overvaller in de kraag is gevat.'

Het Live View-systeem verbindt private partijen en de politie, en moet zo de pakkans vergroten. Camerabeelden gemaakt in en rond het pompstation komen binnen bij particuliere alarmcentrales.

'De poortwachters' van die centrales beoordelen de ernst van de situatie zodra een klant een overval of ander vergrijp meldt. Met een druk op de knop wordt de politie ingeschakeld. Die gebruikt de beelden om snel ter plaatse te zijn, vluchtroutes te analyseren en de dader te identificeren. Want, zegt politieman Van Dijk, 'een plaatje zegt meer dan duizend woorden'.

Minutenwerk

De samenwerking met private partijen scheelt de politie veel werk, weet hij. 'De particuliere alarmcentrale heeft de mensen in dienst die de hele dag naar het scherm kijken. Zij maken de selectie.' Moest de politie vroeger bellen met getuigen om een signalement van de daders te krijgen; nu zijn er videobeelden in high definition die bovendien vliegensvlug ter beschikking komen. 'Het is minutenwerk geworden.'

Toch is het nog maar de vraag of iedereen die een tankstation overvalt meteen in de kraag gegrepen kan worden dankzij de tijdwinst die Live View oplevert. Er is immers nog altijd iemand nodig die de knop indrukt en de alarmcentrale waarschuwt, zegt Wim Bernasco, hoogleraar ruimtelijke analyse van criminaliteit aan de Vrije Universiteit en als onderzoeker verbonden aan het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving in Amsterdam.

Met een collega onderzoekt hij videobeelden van overvallen en kijkt hoe slachtoffers en omstanders reageren. Bernasco: 'Wat opvalt is dat veel mensen de eerste een à anderhalve minuut volledig verbouwereerd zijn. Ze gaan schoonmaken of doen niks.'

Idealiter zou een systeem om overvallen op tankstations te voorkomen volgens Bernasco daarom volledig geautomatiseerd zijn. Op welke signalen zo'n systeem zou moeten reageren, is nog niet duidelijk. Bovendien is er het gevaar van valse meldingen. 'En de politie wil natuurlijk niet te vaak voor niets gealarmeerd worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden