Camera bij flitspaal moet vandaal afweren

De politie in Zuidoost-Brabant wil nog dit jaar de flitspalen langs de weg gaan beschermen met bewakingscamera's. Zo hoopt ze een halt toe te roepen aan de toenemende vernielzucht van gefrustreerde automobilisten en vandalisme van baldadige jongeren....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Maar dreigen die bewakingscamera's dan ook niet ten prooi te vallen aan vandalisme? Politiecommissaris Henk Achten, belast met de verkeersveiligheid in de regio rond Eindhoven, denkt van niet. Bewakingscamera's kunnen hoger en verder van de weg worden opgehangen dan de flitskasten. 'We gaan ze gewiekster plaatsen. Ook denken we aan mobiele camera's, die van de ene naar de andere flitspaal kunnen worden verplaatst, voor het verrassings effect.'

Zuidoost-Brabant was destijds een van de eerste regio's waar flitspalen werden geplaatst. Vooral de afgelegen kasten op 80-kilometerwegen in het buitengebied zijn kwetsbaar. De vernielingen variëren van graffiti op de lens tot volledige ontmanteling.

Een beproefd middel is het in brand steken van een autoband die om de camerakast is gehangen. Achten: 'Dat levert die zwart geblakerde flitskasten op, met beroete lens. De daders hopen dat zo het zicht van de camera wordt belemmerd. Maar dat effect valt nogal mee.' Ook wordt het radargedeelte van de flitspaal regelmatig met een krik of een slijptol bewerkt. Een andere geliefde actievorm: purschuim op de cameralens.

De politie onderscheidt twee groepen van daders, die echter zelden worden betrapt. De ene groep bestaat uit gefrustreerde automobilisten die net één of twee keer zijn geflitst en 'heet van de naald' denken: 'Nu zal ik dat kreng eens even mooi uitschakelen'. De andere groep bestaat uit jongeren die het leuk vinden om flitspalen te mollen in plaats van verkeersborden of bushokjes.

Volgens commissaris Achten loopt de schade al snel in de tonnen, euro's wel te verstaan. De Brabantse politie wil eerst een kosten-batenanalyse maken over de inzet van bewakingscamera's. Ook bespreekt ze de mogelijkheden met camera-fabrikanten. Het onderzoek geschiedt in samenwerking met het bureau Verkeershandhaving van het ministerie van Justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden