Cambridge Analytica sluit deuren als gevolg van Facebook-schandaal

Cambridge Analytica, het Britse databedrijf dat in opspraak kwam doordat het zonder toestemming de gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers voor de campagne van Donald Trump had gebruikt, sluit de deuren. Volgens The Wall Street Journal houdt ook het moederbedrijf SCL ermee op als gevolg van het schandaal.

Bert Lanting
Het kantoor van Cambridge Analytica in Londen. Beeld AFP
Het kantoor van Cambridge Analytica in Londen.Beeld AFP

Cambridge Analytica kwam in de problemen nadat een voormalige medewerker had onthuld dat het bedrijf voor de politieke campagnes die het voor zijn klanten voert, gebruikmaakte van de profielen van 50 miljoen (naar later bleek zelfs 85 miljoen) Facebook-gebruikers. Die gegevens werden gebruikt bij de verkiezingscampagne van Trump, maar mogelijk ook door voorstanders van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU bij het Brexit-referendum.

Het bedrijf had de enorme hoeveelheid gegevens gekocht van Alex Kogan, een Russisch-Britse wetenschapper die een beperkt aantal Facebookgbruikers toestemming had gevraagd om hun internetgewoonten te bestuderen. Via hun vrienden op Facebook kon hij vervolgens toegang krijgen tot tientallen miljoenen andere profielen, zonder dat die mensen dat wisten. Het databedrijf gebruikte die gegevens om gericht politiek getinte boodschappen te verspreiden onder mogelijke Trump-stemmers.

Cambridge Analytica werd opgericht door de Amerikaanse miljardair en Trump-financier Robert Mercer. Ook een andere naaste bondgenoot van Trump was bij het bedrijf betrokken: Steve Bannon, de baas van de ultranationalistische nieuwssite Breitbart en later campagneleider voor Trump.

Het schandaal kostte de baas van Cambridge Analytica, Alexander Nix, eerder al de kop. Hij werd door het bedrijf de laan uitgestuurd. Daarbij speelde mee dat hij tegenover een undercover verslaggever van de Britse zender Channel 4 had zitten opscheppen over de vuile trucs die zijn bedrijf kon uithalen om politieke tegenstanders van klanten zwart te maken. Een van de methoden: Oekraïense hoeren op hen afsturen.

Ook Facebook zelf kwam in de problemen. Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, moest tegenover het Amerikaanse Congres uitleggen hoe het kon dat de gegevens van gebruikers zomaar op straat kwamen te liggen. Zuckerberg heeft nu beloofd dat er een makkelijke manier komt waarop gebruikers hun internetgeschiedenis kunnen wissen.

Sinds het schandaal werd Cambridge Analytica geconfronteerd met een uittocht van klanten. Tegelijkertijd liepen de advocatenrekeningen steeds hoger op voor het bedrijf, als gevolg van het onderzoek naar het Facebookschandaal. Ook het team van speciaal aanklager Robert Mueller die onderzoek doet naar de mogelijke banden tussen de Trump-campagne en de Russen, heeft het bedrijf vermoedelijk op de korrel. Dat kan een dure aangelegenheid worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden