Cambodja niet welkom in Asean

De machthebbers in Phnom Penh hebben stoïcijns gereageerd op het besluit van de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen Cambodja voorlopig niet toe te laten als lid....

AP, Reuter, AFP

PHNOM PENH/KUALA LUMPUR

'We betreuren dit besluit ten zeerste, maar we hopen dat de Asean de gevechten in Cambodja niet zal aanmoedigen', zei Khieu Kanharith, de staatssecretaris voor Informatie van tweede co-premier Hun Sen. Hun Sen heeft de eerste co-premier, prins Norodom Ranariddh, het afgelopen weekeinde met geweld uit Cambodja verjaagd. De Vietnamese regering liet weten dat het Asean-besluit eenstemmig was genomen; Vietnam heeft Hun Sen begin jaren tachtig in het zadel geholpen.

Tijdens de burgeroorlog in Cambodja, waarin de royalisten van Ranariddh samen met de Rode Khmers tegenover het leger van de door Vietnam gesteunde premier Hun Sen stonden, koos de Asean partij voor het verzet. Maar het bondgenootschap, en met name de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Ali Alatas, heeft veel gedaan om de Parijse Vredesakkoorden van 1991 tot stand te brengen. Alatas en zijn collega's uit de Filipijnen en Thailand willen nu zo snel mogelijk overleg plegen met de Cambodjaanse koning Sihanouk, die in Peking verblijft voor een medische behandeling, en vervolgens in overleg treden met de beide co-premiers. De Asean erkent prins Ranariddh nog steeds als co-premier.

Enkele uren voordat de Asean besloot Cambodja voorlopig te weren, hield co-premier Hun Sen zijn eerste kabinetsberaad. Hij zei na afloop dat de Funcinpec van Ranariddh nog steeds deel uitmaakt van de regering, maar dat de partij wel een nieuwe leider moet kiezen. Hun Sen zei dat hij nu de enige kapitein op het schip van staat was. 'Ranariddh was ook aan boord, maar hij is als enige overboord gesprongen.'

Het staat prins Ranariddh vrij om naar Cambodja terug te keren, zei Hun Sen, maar dan zou hij zich wel voor de rechter moeten verantwoorden. De co-premier ontkende dat hij een staatsgreep had gepleegd. 'Er is geen enkele politicus gearresteerd. De politieke partijen is geen haar gekrenkt.' Hij sprak zijn 'afschuw' uit over de dood van twee vooraanstaande medestanders van Ranariddh, die de afgelopen dagen een gewelddadig einde hebben gevonden in Phnom Penh.

Gisteren zijn opnieuw drie leden van de koninklijke familie het land ontvlucht, twee neven en een nicht van prins Ranariddh. Ook een aantal parlementsleden van de oppositie vluchtte naar Thailand. 'Alles waar we zo lang voor hebben gewerkt is nu kapotgemaakt door één man', zei afgevaardigde Son Chhay in tranen vlak voordat hij in het vliegtuig stapte. De uittocht van buitenlanders ging gisteren door. Het waren meest zakenlieden die weggingen, maar ook de Amerikaanse ambassade laat veertig medewerkers met hun gezinnen vertrekken.

Hoe de situatie buiten Phnom Penh is, is niet helemaal duidelijk. De regering nodigde een aantal journalisten en diplomaten uit naar Siem Reap en Battambang in het noordwesten te vliegen, om te bewijzen dat daar alles rustig was. Siem Reap was duidelijk in handen van het leger van Hun Sen. Maar medewerkers van buitenlandse hulporganisaties vertelden dat ze al dagenlang hoorden schieten ten westen van de stad. Daar zouden de troepen van Ranariddh nog verzet bieden. Ook in de zuidelijke havenstad Sihanoukville zouden zijn manschappen nog strategische posities bezetten.

De Cambodjaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, een lid van de koninklijke familie, verklaarde woensdag dat co-premier Ranariddh van plan was Battambang (de op één na grootste stad van Cambodja) tot zijn verzetsbasis te maken. Prins Ranariddh zelf pleegde gisteren overleg met de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hij vroeg de raad alle economische hulp aan Cambodja te bevriezen. Duitsland heeft zijn hulpverlening gisteren gestaakt, de Verenigde Staten hebben hun hulp bij wijze van protest voor een maand opgeschort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden