Calvé splitst aandelen om meer op Unilever te lijken

Beleggingsmaatschappij Calvé-Delft wil dat zijn aandelen beter verhandelbaar worden. De maatschappij gaat daarom zijn aandelen splitsen. Elk certificaat wordt gedeeld in 31 stukken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met de splitsing wil Calvé de waarde van de eigen aandelen meer in evenwicht brengen met de aandelen Unilever. Calvé is een houdstermaatschappij die alleen stukken van het voedingsmiddelen- en zeepconcern bezit. Ze heeft een belang van 2 procent in de multinational.

De certificaten zijn in vergelijking met de aandelen van Unilver zo'n 20 procent goedkoper. Desondanks zijn ze weinig in trek bij het beleggend publiek. Calvé wil met de splitsing het gat verkleinen. Op basis van het splitsingsvoorstel komt de onderwaardering nu uit op zo'n 15 procent. Unilever noteerde dinsdag 66,50 euro. Terwijl een gesplitst aandeel Calvé tegen de huidige koers 56,45 euro waard is.

'Beleggers vragen al langer om een splitsing. Er wordt immers nauwelijks in onze aandelen gehandeld', zegt een woordvoerster van Calvé.

Volgens haar zijn vooral particuliere beleggers in het bezit van Calvé- aandelen. Calvé gaat de stukken tevens decertificeren waardoor de aandeelhouders stemrecht krijgen.

In 1928 kocht de Margarine Unie, een voorloper van Unilever, Calvé en elimineerde daarmee een lastige concurrent op de margarine- en oliemarkt. De Margarine Unie betaalde de Calvé-eigenaren met eigen aandelen, waardoor de houdstermaatschappij Calvé-Delft ontstond.

Normaal gaan er per dag slechts enkele tientallen stukken Calvé over de toonbank. Twee dagen voordat de splitsing bekend werd, sprong de omzet omhoog naar meer dan tweehonderd stuks. Kort nadat dinsdag de splitsingsverhouding bekend werd, wisselden vijf aandelen van eigenaar. Daarna stokte de handel weer.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt de splitsing een goede zaak, omdat het de verhandelbaarheid vergroot. Ook zijn de aandelen beter vergelijkbaar met de stukken Unilever. 'Het wordt nu een iets aantrekkelijker alternatief, maar de achterstand blijft', aldus directeur P. de Vries. Aandelen Unilever hebben volgens hem het voordeel dat er bijvoorbeeld combinaties gemaakt kunnen worden met opties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden