Callgirl uit de Oekra

Vanuit Oostenrijk door Slowakije naar Lviv, en van daar via Kiev naar Odessa. Tijdens de tocht in Blue Moon, de debuutfilm van Andrea Maria Dusl, is vanuit de ramen van een auto een veranderend landschap te zien....

David Sneek

Die vormen de ideale omgeving voor de roadmovie, een filmgenre waarin personages meestal niet bespreken waar ze vandaan komen en zeker niet weten waar ze heen willen. Shirley, een callgirl uit de Oekra, en Johnny, een tweederangs gangster, belanden in de openingssc na een mislukte misdadige transactie samen in een gestolen auto, met als bezit alleen een envelop met dollars en een videocamera. Ze vertrekken naar het oosten, en als Shirley op een ochtend plotseling is verdwenen besluit Johnny haar tot in haar geboorteland achterna te gaan - meer uit verveling en baldadigheid dan uit liefde, lijkt het.

Dus wilde oorspronkelijk een serie korte films over Oost-Europa maken, en besloot pas later om de verschillende delen samen te voegen in Blue Moon. Dat bepaalt het prettig ongestructureerde karakter van de reis van Johnny. De stuurloze Oostenrijker wordt tijdelijk vergezeld door een Oost-Duitse oplichter, bezoekt een bordeel in Slowakije, en wordt beroofd door jeugdige criminelen om te eindigen als minnaar van Jana, die zegt de tweelingzus van Shirley te zijn. Zij werkt als taxichauffeur, maar verdwijnt regelmatig enkele dagen voor ander werk, wat weer resulteert in amusante episodes rond een gestolen taxi en een corrupte politieman.

Het zijn ongelijksoortige omzwervingen, ontmoetingen en wendingen, soms lichtvoetig, soms serieuzer, die altijd op vloeiende wijze in elkaar overgaan. De grootse liefdesfinale waarmee de film besluit is evenmin misplaatst of overdreven. In deze mooie, speelse wereld is alles mogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden