Calderón nog steeds niet zeker van zege in Mexico

De rechtse kandidaat Felipe Calderón heeft bij de presidentsverkiezingen in Mexico 244 duizend stemmen meer gehaald dan zijn linkse opponent López Obrador....

Van onze correspondent

López Obrador gaat bij het Tribunaal in beroep omdat hij weigert de resultaten te erkennen. Het verschil tussen de twee voornaamste presidentskandidaten is uiteindelijk uitgekomen op 0,58 procent. Dat wil zeggen, 244 duizend stemmen op een totaal van 42 miljoen.

De Partij van de Democratische Revolutie (PRD) van López Obrador eist dat het Tribunaal alsnog opdracht geeft tot het een voor een tellen van de stemmen in tenminste 40 duizend stemlokalen. Het Tribunaal heeft tot begin september de tijd om een definitieve winnaar uit te roepen.

López Obrador heeft zijn aanhang opgeroepen voor een massabijeenkomst vandaag in het centrum van Mexico-Stad. Het gaat niet om het begin van acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, maar om een ‘informatieve assemblee’ waarop de linkse leider een grondig overzicht zal geven van alle onregelmatigheden die zich bij het tellen van de stemmen hebben voorgedaan.

De PRD tekent bezwaar aan tegen ‘de verdachte gang van zaken’ op 48 duizend stembureaus. In slechts 800 gevallen hebben die bezwaren geleid tot het openen van de dozen met stembiljetten en een hertelling van elk biljet. In de einduitslag blijken 900 duizend stemmen ongeldig verklaard, een extra reden voor hertelling, aldus de PRD: ‘Waarom zijn die stemmen ongeldig verklaard en hoeveel daarvan waren er voor López Obrador?’

De PRD is ontstemd over de weigering van Calderón om alle stemmen opnieuw te bekijken. De kandidaat van de PAN begon donderdagavond al met zijn aanhang de overwinning te vieren. Zijn opponenten herinneren aan de uitspraken van president Vicente Fox, partijgenoot van Calderón, die bij de verkiezingen van zes jaar geleden verklaarde dat hij de uitslag niet zou erkennen indien het verschil minder dan 8 procent zou bedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden