Cain vecht keihard door ondanks getuigenissen over intimidatie

Het gaat er ongemeen hard aan toe in de strijd tussen de Republikeinse presidentskandidaat Herman Cain en twee vrouwen die hem openlijk beschuldigen van seksuele intimidatie. Voor Cain dreigt een roemloos einde van zijn campagne, voor de vrouwen bestaat het gevaar van karaktermoord.

NEW YORK - Laat andere vrouwen zich 'tweemaal bedenken', voordat ze soortgelijke beschuldigingen tegen Cain uiten. Dat zei donderdag L. Lin Wood, de advocaat die Cain heeft ingehuurd. 'Ik sta hier niet', voegde de advocaat er aan toe, 'om mensen bang te maken.' Hij wil alleen, zei hij, dat er een 'element van eerlijkheid' wordt ingebracht in de discussie over Cains gedrag en karakter.


Een feit is dat de vrouwen die naar buiten zijn getreden met hun klachten, Sharon Bialek en Karen Kraushaar, genadeloos worden doorgelicht. Ook door Cains campagneteam. Het bracht informatie naar buiten over Bialeks problematische financiële verleden. Over Kraushaar zei Cain dat ze weg moest bij de door hem geleide National Restaurant Association, omdat ze haar werk niet goed deed.


Het is een poging de geloofwaardigheid van de twee vrouwen te ondermijnen. De suggestie is dat ze niet de waarheid vertellen of dat hun motieven onzuiver zijn. Dat de tegenpartij zo reageert, is geen verrassing. Gloria Allred, de advocate van Bialek, zegt haar cliënt daarop te hebben voorbereid, voordat ze maandag een persconferentie belegde. Bialek wist dat ze binnenste buiten zou worden gekeerd. Niet alleen door Cain en zijn mensen, maar ook door de media.


Bovendien kan Cain rekenen op allerlei conservatieve hulptroepen, onder wie radiopresentator Rush Limbaugh. Die zegt dat bij Kraushaar sprake is van een 'patroon van gejammer'. De naam Bialek spreekt hij uit als buy-a-lick (koop een lik). Voor Limbaugh en andere rechtse media is de strijd tussen Cain en de vrouwen ook een krachtmeting geworden tussen rechts en links.


Kraushaar probeert een persconferentie te organiseren, met alle vier vrouwen die zeggen ooit door Cain te zijn lastiggevallen. Als dat lukt, is dat een enorm probleem voor Cain. Maar tot dusver heeft alleen Bialek toegezegd naast Kraushaar te zullen plaatsnemen.


Cain leeft dus nog. Op het Republikeinse debat van woensdagavond werd hij zelfs toegejuicht. Maar hij heeft dingen gezegd die controleerbaar zijn, zoals dat hij Bialek op haar persconferentie voor het eerst zag. Hij blijft alles ontkennen, hoewel de restaurantvereniging 80.000 dollar heeft betaald aan Kraushaar en een andere werkneemster omdat hij hen zou hebben lastiggevallen.


Tenzij er straks niet te ontkennen feiten worden opgediept, zullen waarschijnlijk de peilingen als scherprechter gaan fungeren.


------------------------------------------------------------------------------------------


Rick Perry kan door blunder kandidatuur wel vergeten

Het kan gebeuren dat je op het beslissende moment niet op een naam kan komen. Maar doe het nooit op televisie, voor het oog van miljoenen televisiekijkers, wanneer je probeert president van de Verenigde Staten te worden. Het overkwam Rick Perry, de Republikeinse presidentskandidaat uit Texas.


Als een rechtgeaard conservatief begon hij woensdag aan gloedvol pleidooi voor inkrimping van het vermaledijde overheidsapparaat in Washington. Drie federale ministeries zou hij afschaffen. Te weten: Handel, Onderwijs en ..... Daar stokte hij.


Zijn rivalen deden suggesties. Mitt Romney: Milieu? Ja, dat is het. Nee toch niet. 'Ik zou Onderwijs, Handel wegdoen en... laat me even denken. Nee ik kom er niet op. Op de derde. Sorry. Oops.'


Dit is de eerste kandidatuur die niet eindigt met een klap, maar met een oops, concludeerde een Amerikaanse commentator.


Perry zei donderdag dat hij doorgaat, maar dat moet met de moed der wanhoop zijn. Na een sterk begin in augustus was hij overigens al ver weggezakt, met name door zwakke optredens in debatten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden