Cain doet dienst als anti-Obama

De conservatieve presidentskandidaat Herman Cain heeft de media, 'extreem linkse' krachten en recentelijk de campagne van zijn concurrent Rick Perry beschuldigd van poging tot karaktermoord. Perry ontkent belastende informatie naar de media te hebben gelekt en wijst naar opponent Mitt Romney. Ook die zegt niets gedaan te hebben.

NEW YORK - Wat aan het einde van een bewogen politieke week in de VS wél vaststaat, is dat de Republikein Cain door drie vrouwen is beschuldigd van seksuele intimidatie. Met twee van hen werd eind jaren negentig een financiële schikking getroffen door de lobby-organisatie die Cain aanvoerde.


Cain herinnert zich weinig van wat er gebeurde, maar blijft hoe dan ook ontkennen dat hij iets verkeerd deed bij de nationale restaurantvereniging, een lobbyclub die Cain nieuw leven inblies. Hij wijt de 'verwarring' aan zijn joviale karakter.


Is het tijdperk-Cain alweer voobij? Wie kan een storm van zulke explosieve beschuldigingen overleven? De linkse columnist Gail Collins: 'Ik kan niet geloven dat de Republikeinen zullen stemmen op een begenadigd spreker die het presidentschap beschouwt als een uitgebreide boektoernee.' De rechtse columnist Michael Barone: 'Kan zijn voorsprong standhouden wanneer de kiezers werkelijk gaan stemmen?'


Maar een nieuwe opiniepeiling - de eerste sinds de onthullingen naar buiten kwamen - laat opnieuw zien dat Cain (65) een ongrijpbaar fenomeen is. De volkse kandidaat geniet een ruime voorsprong in South-Carolina.


Daar wordt al in januari gekozen voor de Republikeinse kandidaat die het in november tegen president Barack Obama zal opnemen. Cain krijgt er steun van 33 procent van de Republikeinen, meldt opinieonderzoeker Rasmussen. Na twee dagen schandaalnieuws zeggen de 'waarschijnlijke kiezers' nog steeds achter hem te staan. Mitt Romney volgt met 23 procent.


Als nieuwkomer in de politiek heeft Cain al veel rare dingen gezegd en gedaan, zonder daarvoor een prijs te hoeven betalen. De zuiderling voert campagne als anti-Washington kandidaat die de gevestigde orde zal opschudden, een anti-Obama zoals Obama een anti-Bush was. Zijn plan voor een vlaktaks is door kenners weggehoond. Zijn reactie op de Occupy Wall Street-beweging - 'als je geen baan hebt, geef jezelf de schuld' - kwam zelfs op sommige sympathisanten harteloos over. Hij heeft een harde grap gemaakt over dodelijk schrikdraad aan de Mexicaanse grens, heeft zichzelf tegengesproken over abortus, en gaat er prat op weinig te weten van de wereld buiten de VS.


Zijn achtergrond van arm kind tot vermogende topman van Coca-Cola, Burger King en de Godfather's-pizzaketen wekt bewondering. Maar is het een kwalificatie voor het presidentschap, luidt een kernvraag in de media. Cain lacht er om. Zondagavond kwam naar buiten dat hij meermalen is beschuldigd van seksuele intimidatie; de volgende dag haalde hij meer geld op dan ooit tevoren.


Politiek analist Nate Silver trachtte de kloof tussen Cains omstreden reputatie en zijn populariteit te verklaren. Het kan te maken hebben dat hij buitenstaander is in een tijd van ongekend wantrouwen tegenover Washington, of met zijn Reagan-achtige optimisme in bange economische tijden. Silver waarschuwde: 'Gebruik geen termen als nooit of kansloos met betrekking tot Cain.'


De Repubublikeinse presidentskandidaat blijft voorlopig overeind tussen zijn concurrenten ondanks herhaalde beschuldigingen van seksuele intimidatie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden