Cafés Utrecht bevoorraad door elektrische bierboot

Het is de eerste elektrische vrachtboot ter wereld, meldt de gemeente Utrecht, die vrijdag de zogenoemde bierboot presenteerde.

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

De vrachtboot gaat vanaf komende week de horeca in de Utrechtse binnenstad van drank voorzien, maar vervoert ook kleding, boeken of bouwmateriaal. Ook de kraan, waarmee de fusten en kratten worden overgeheveld, werkt op elektriciteit.

Stroomboot

Het 19 meter lange binnenvaartschip is de Stroomboot gedoopt. Er kunnen veertig rolcontainers op staan.

De bierboot wordt opgeladen met groene stroom en vermindert volgens de gemeente de jaarlijkse CO2-uitstoot met 16,5 ton als het vervoer wordt vergeleken met dat door vrachtwagens. Maar wat vooral opvalt is de geruisloosheid van het schip in vergelijking met de ‘gewone’ bierboot, die op diesel vaart.

Deze dieselbierboot vaart sinds 1996 door de Utrechtse grachten, omdat zwaar vrachtverkeer zo veel mogelijk uit de binnenstad met zijn kwetsbare bruggen en werven wordt geweerd. Deze bierboot is inmiddels zo volgeboekt, dat een tweede boot nodig bleek, en dat werd een elektrische.

Innovatieprijs

Utrecht won onlangs een innovatieprijs voor stedelijke distributie met het plan van de elektrische bierboot, maar ook vanwege de Cargohopper, een 16 meter lange bevoorradingstrein die op zonne-energie rijdt. Bedoeling is dat de Cargohopper en de Stroomboot samenwerken bij de bevoorrading van winkels.

Utrecht wil ook meer regionale distributie over het water laten plaatsvinden, omdat de stad een probleem heeft met dichtslibbende wegen en de luchtkwaliteit. Gedacht wordt aan een ‘koffieboot’, voor de Douwe Egbertsfabriek aan de westkant van de stad. ‘Elektrisch vervoer over het water is schoon, stil en efficiënt.

Ondernemers zijn niet alleen geïnteresseerd omdat het duurzaam is, maar ook omdat de boten de files omzeilen. Bedoeling is dat er minder vieze vrachtwagens rondrijden’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Bierboot. Beeld
Bierboot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden