Caféruzie krijgt nu alle aandacht

Marcel van Dam slaat de spijker op z'n kop. We praten elkaar een gevoel van onveiligheid aan (Forum, 6 januari)....

Blauw

Een schreeuwend tekort aan blauw op straat. Men heeft er de mond vol van. Wie wil echter bij een organisatie werken waar men het risico loopt aangeklaagd te worden, indien gedaan wordt waarvoor men wordt aangenomen: de orde handhaven. Mensen die hiervoor zijn opgeleid, dienen de hoogste prioriteit van bescherming te genieten.

OUD-BIJERLAND A. den Boer

Fout

Gisteravond ben ik bekeurd, op het locomotiefpad, voor fietsen zonder licht. En terecht mag ik wel zeggen, want mijn voor- en achterlicht doen het niet, sterker nog, zijn niet aanwezig. Ik studeer in Delft en eenieder die zijn fiets wel eens in de stad parkeert, zal beamen dat je fiets dan aan hevige slijtage onderhevig is. Het hebben van een voor- en achterlicht beschouw ik dan ook als een luxe. Dit is natuurlijk geen excuus, men dient een goed functionerend voor- en achterlicht te hebben.

Nu had ik de gang er stevig in zitten en een agent wist mij op een drafje nog net tot stilstand te manen. Meteen rees bij mij de gedachte keihard door te fietsen. Dit zou zinloos zijn geweest, aan de andere kant van het bruggetje stond nog een team bekeuringen uit te delen. Wat er toen gebeurde, kwam vervelend op mij over. Niet alleen moest de agente die mij de bekeuring uitschreef na minimaal een uur bekeuringen uitdelen tot twee keer toe de code van het mij ten laste gelegde strafbare feit vragen. Maar toen mij werd uitgelegd dat het fietsen zonder licht onveilig is en dat ik ook een verantwoordelijkheid heb ten opzichte van de andere verkeersgebruikers, ging haar collega een stukje verder staan plassen!

Een beetje baldadig roep ik: 'Dat kost je 60 piek!' 'Nee hoor!', zegt de agent, dat kost nog meer. Terwijl ik op mijn plichten en verantwoordelijkheid word gewezen, begaat de instantie die mij dit uitlegt zelf een overtreding. Daarmee verlies je natuurlijk alle geloofwaardigheid. Mag een agent dan niet even een plas doen in de open natuur? Nee, niet als ik een bekeuring krijg.

DELFT Perry van Damme

Politie

Wat we - zie de kranten van de afgelopen dagen - natuurlijk ook in de vorige eeuw hadden moeten achterlaten: politiewoordvoerders in het algemeen en die van Amsterdam in het bijzonder; woordvoerders van politiebonden in het algemeen en die van de Amsterdamse Politie Vakorganisatie in het bijzonder; (nieuwjaars)toespraken van hoofdcommissarissen; de Raad van hoofdcommissarissen.

Nu ze per ongeluk toch meegekomen blijken, zou de Volkskrant misschien gewoon kunnen besluiten ze niet meer, of in ieder geval veel minder, te citeren.

UTRECHT

Mieke Hulsbosch-Smulders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden