Café-eigenaar Veerman zwijgt in alle toonaarden

In de Haarlemse rechtszaal probeert advocaat John Beer nog één keer de muur van zwijgen te doorbreken bij de Volendammer café-eigenaar Jan Veerman....

Van onze verslaggever

Tot dan toe heeft Veerman, breedgeschouderd en gestoken in een donkerblauw kostuum, geweigerd te antwoorden op de vragen die hem strafrechtelijk in de problemen zouden kunnen brengen. En dat zijn, behalve de vragen naar zijn naam, geboortedatum en het jaar van opening van De Hemel, alle vragen die de advocaten hem schriftelijk hebben voorgelegd.

Enkele tientallen slachtoffers van de brand in het café aan de Volendamse haven in de nacht van 1 januari 2001 hebben zich maandag verzameld in de rechtszaal in Haarlem. Zij moeten moeite doen om de zacht pratende Veerman te verstaan, op de eerste dag van een mogelijke schadevergoedingsprocedure tegen Veerman en de gemeente Edam-Volendam.

Indien de rechter-commissaris enige aansprakelijkheid bij de partijen erkent, dan kan de echte schadevergoedingsprocedure beginnen. Kink in de kabel van de eisers, tweehonderd slachtoffers in totaal, is weliswaar dat tegen Veerman een gerechtelijk vooronderzoek loopt, ter voorbereiding van een mogelijke strafzaak. Dat geeft Veerman het recht te zwijgen, om zichzelf niet strafrechtelijk te belasten.

Het beroep op Veerman om zijn hart te laten spreken, wordt door Veermans advocaat afgewezen. 'Natuurlijk is er alle begrip en respect voor de slachtoffers', zegt hij. 'Maar er is ook een enorm conflict met het strafrechtelijk belang van de heer Veerman.'

Eigenbelang gaat dus blijkbaar voor, concluderen de aanwezige slachtoffers met nauw verholen weerzin. K. Smit, vader van Marga die in de rampnacht zwaar verbrand raakte en negen maanden in het ziekenhuis lag, had 'gehoopt, maar niet verwacht' dat Veerman zou spreken. 'Dit is erger dan een tegenvaller.'

Is het angst dat Veerman met zijn rug naar de zaal blijft wachten tot het publiek de zaal verlaten heeft? Is zijn gemompel een kwestie van onhandigheid, een overvloed aan eigen emotie, of juist gebrek aan medeleven? N. Tol, moeder van twee meisjes die bij de brand waren - één zwaargewond en één getraumatiseerd -, houdt het op het laatste.

Tol nam een vrije dag om 'een beetje gevoel' te horen. 'Dit is de hoofdverdachte. Als hij niet zo laks was geweest, was dit niet gebeurd. Maar hij zwijgt.'

Gisterochtend sprak wel Kees Bont, de brandpreventie-ambtenaar van de gemeente Edam-Volendam die Veerman waarschuwde voor brandgevaar. Dat Bont in december vorig jaar nog aan alle ondernemers een brief stuurde met de aansporing kerstversiering te impregneren, was volgens de rechter-commissaris 'een goede actie'.

Juist de kerstversiering was de oorzaak van de rampspoed, betoogde Bont. Dat Veerman echter niet voldeed aan de vereisten voor een gebruiksvergunning voor zijn pand, speelde volgens hem bij het veroorzaken een ondergeschikte rol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden