Café De Kachel viert feest

Luid gejuich en opgeluchte gezichten. De stemming in het Groningse café De Kachel zat er meteen na de vrijspraak door het gerechtshof in Leeuwarden goed in.

ANP

De champagne werd al snel aangerukt en een groot feest voor dezelfde avond was snel georganiseerd. Alleen de vlag ging niet meteen uit. ‘Dat moeten de eigenaren zelf maar doen als ze straks terugkomen, zo zei de 21-jarige bezoeker Maikel, die de honneurs achter de bar waarnam.

‘Vrij!’, was de tekst die een van beide eigenaren van De Kachel naar een van hun vaste gasten had gestuurd. Vol spanning zaten zij in de kroeg te wachten op het nieuws. ‘Eerst wisten we niet zeker wat hij bedoelde, dus we hebben gewacht tot het nieuws op teletekst verscheen, vertelt cafébezoekster Chantal met een peuk tussen haar vingers. Een luid gejuich steeg op in het speciaal voor de gelegenheid geopende café en het duurde niet lang of de feeststemming zat er helemaal in.

‘De vaste gasten zijn heel blij met de uitspraak, omdat er zo ontzettend veel van afhangt. Dit is goed nieuws voor kleine cafés, reageerde Maikel op het nieuws, terwijl hij drank inschonk voor de ongeveer acht bezoekers die op het moment van de uitspraak aanwezig waren.

Ook de zestienjarige Merel, vaste klant van het café én rookster, reageerde verheugd. ‘We zijn ontzettend opgelucht, en bovendien blij dat het achter de rug is. Maar ook als ze hadden verloren waren we blijven komen hoor. Het is een leuk café en de eigenaren zijn geweldige jongens. Die hadden we echt niet laten stikken als ze zich wel aan het rookverbod hadden moeten houden.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden