Caeleb Dressel: een nieuw fenomeen in de zwemwereld

Met zijn fenomenale startduik en extra haal onder water is Caeleb Dressel de sensatie op de WK. Zeven gouden medailles won de Amerikaanse zwemmer.

Caeleb Remel Dressel in actie tijdens de WK. Beeld AFP/Getty Images
Caeleb Remel Dressel in actie tijdens de WK.Beeld AFP/Getty Images

Michael Phelps, goed voor 23 olympisch goud, is nauwelijks uit het bad verdwenen of de zwemwereld wordt geconfronteerd met een nieuw fenomeen: Caeleb Remel Dressel uit Jacksonville, Florida. De Amerikaan van 20 jaar domineerde de WK in Boedapest met zeven wereldtitels; een gelijkspel met de Phelps van 2007.

Phelps was een speling van de natuur, qua spanwijdte, handen, voeten, met een borstkas als een surfplank. Hij deed de zwaarste nummers, 200 vlinder en 400 wissel. Dressel is de explosieve man, in de traditie van zijn legendarische landgenoten Mark Spitz en Matt Biondi. Hij beheerst de startduik als geen ander.

Vorig jaar zwom hij de allersnelste 50 yards (45 meter) kortebaan uit de geschiedenis. In 18,23 seconden was hij van blok naar keerpunt en terug naar de muur. De beelden over die verrichting, uit zo'n lawaaierig Amerikaans zwembad vol yeah schreeuwende mensen, zijn bijna niet te volgen. Dressel ligt direct voor; de rest kan toekijken.

De student van de University of Florida werd toen, in Columbia, Missouri, al een sensationele toekomst voorspeld. Bij de Spelen van Rio haalde hij, in de schaduw van Phelps, tweemaal estafettegoud, maar in de finale 100 vrij viel hij tegen: zesde.

Voor de WK in Boedapest kon Dressel daardoor onder de radar blijven. Hij was wat verstopt in de Amerikaanse ploeg die de saaie, om niet te zeggen chagrijnige multi-kampioen Katie Ledecky als hoofdattractie had meegebracht. Naar de week vorderde was duidelijk dat Dressel de ware man van de stars & stripes was.

Hij werd Phelps de Tweede genoemd. 'De vergelijkingen met Michael zijn waarschijnlijk onontkoombaar. Maar het is niet mijn doel om medailles te tellen. Ik weet niet of ik wel zo blij ben met deze vraag', sprak hij zaterdagavond. Zijn hoogtepunt werd die voorlaatste dag van het toernooi, toen hij als eerste zwemmer in de geschiedenis drie wereldtitels op één dag veroverde. Ook Phelps en diens kompaan Ryan Lochte lukte zoiets nooit.

Dressel, nazaat van een Duits geslacht, werd eerst wereldkampioen op de 50 vrij, in een 'textielwereldrecord', 21,15, de snelste tijd uit de historie in een gewone zwembroek. Het actuele wereldrecord, de 20,91 van de Braziliaan Cielo, is er een uit 2009: in het rubberen pak dat later verboden werd verklaard.

33 minuten later viel hij het wereldrecord van Phelps op de 100 meter vlinderslag aan, de 49,82 van Rome 2009, de wereldtitelstrijd met de 43 wereldrecords en de 'pakkendoping'. Het werd de race van de week, waarbij Dressel die in de series en halve finales al zijn formidabele techniek had geshowd, met zijn startduik en extra haal onder water direct de leiding had.

Hij had de pech bij het keerpunt en de aantikplaat beide keren niet goed uit te komen. Het eerste uitdrijfmoment kostte hem de snelheid bij het omkeren; vlinderaars mogen niet tuimelen. Bij de muur is het 't best om met de gestrekte armen precies tegen de plaat te rammen. Dressel dreef uit en miste het wereldrecord 'dat ik kon ruiken' met vierhonderdste van een seconde: 49,86. Hij was in een vergelijking met recordhouder Phelps onder gelijke omstandigheden (normale zwembroek, pijp tot de knie) 0,59 sneller geweest.

Om zijn hoogtijdag te completeren was Dressel vervolgens de startzwemmer in het nieuwe nummer, 4 x 100 meter vrije slag voor gemengde teams. Het was 99 minuten na zijn eerste race van de avond en de onvermoeibare Yankee ramde, in de baan naast de kalme Nederlander Ben Schwietert, naar 47,22; drietiende boven het wereldrecord van Cielo.

Om het uitzonderlijke talent van Dressel te onderlijnen verscheen zijn naam op bijzondere lijsten. Hij was de vierde zwemmer uit de WK-geschiedenis (sinds 1973) die zowel de 50 als de 100 vrij op zijn naam schreef. De Rus Popov, de Amerikaan Ervin en de Braziliaan Cielo (in 2009) gingen hem voor. De twee afstanden werden de laatste jaren steeds meer als aparte specialiteiten gezien. Wie hard kon op de 50 meter was niet goed genoeg om rond de 47 seconden te finishen op de 100.

Wat Dressel ook op zijn naam schreef was de dubbel 100 crawl en 100 vlinder. Wat Inge de Bruijn in het verleden deed bij de vrouwen (Sarah Sjostrom lukte het in Boedapest niet), bleek ook binnen het bereik van de sprintzwemmer uit Florida te liggen. Zijn razendsnelle ontwikkeling wordt vooral aan de invloed van coach Gregg Troy toegeschreven. Zijn Gators vormen een zwemclub met grote resultaten.

Tot Tokio 2020 mag Dressel proberen zichzelf te blijven. 'Eens in de zoveel tijd komt er zo'n talent voorbij dat magisch is om naar te kijken', waren de zinnen van legende Rowdy Gaines waarin zijn superioriteit werd aangekondigd. 'Iets is onmogelijk, tot er iemand komt die het gewoon doet', zei Nathan Adrian, de olympisch kampioen van Rio.

De nieuwe superster van het zwemmen, als fast and furious omschreven, is relatief lichtgebouwd, zijn onderwatertechniek is superb, hij kan in het korte (25 meter) en lange bad (50 meter) uit de voeten. Toch zal hij Michael Phelps, met zijn 28 olympische medailles, 26 wereldtitels en 39 wereldrecords niet uit de boeken zwemmen. Op één gebied heeft hij Phelps wel royaal geklopt. Zijn lijf staat vol met tattoos. Naast de bijl en de adelaar heeft hij er vijf regels bijbeltekst tegenaan gegooid: Jesaja 40 vers 31. Dat eindigt: hij loopt, maar wordt niet moe; hij rent, maar raakt niet uitgeput.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden