Cadeautips nodig? De beste cultuurpresentjes op een rij

Inspiratie nodig voor de komende feestdagen? De Volkskrant verzamelde de beste tips voor televisieseries, films, boeken en cabaret.

Redactie
Een scène uit De rouille et d'os met Marion Cotillard (R) en Matthias Schoenaerts Beeld
Een scène uit De rouille et d'os met Marion Cotillard (R) en Matthias Schoenaerts

TELEVISIESERIES

Luther
Wel door onze zuiderburen uitgezonden op Canvas, maar in Nederland nog niet op televisie geweest (ja, achter de decoder misschien, maar dat telt niet). Luther is het verhaal van een geniale, maar veel te impulsieve detective die in zijn jacht op het uitschot van deze wereld er niet aan ontkomt ook de nodige gevechten te voeren met zijn eigen demonen. De hoofdrol wordt vertolkt door Idris Elba, die we kennen van The Wire en onlangs werd genoemd om de eerste donkere James Bond te spelen. Seizoen één heeft zes afleveringen; seizoen twee vier en dat is eigenlijk veel te weinig.

Just Bridge Entertainment, € 21,99
Tip van Julien Althuisius

null Beeld

Louis CK
De grappigste, grofste, woedendste man van de Verenigde Staten was het zat. Zat van bemoeizuchtige, geldbeluste productiemaatschappijen. Dus besloot Louis CK zijn stand-upcomedyshow niet op dvd uit te brengen, maar geheel in eigen beheer op te nemen en voor 5 euro in hoge kwaliteit aan te bieden op zijn website. Je kan de show, Live at the Beacon zelfs als cadeau aan iemand versturen. Diegene zal je dan - mits hij of zij bestand is tegen de storm aan scheldwoorden, verwensingen aan het adres van (meestal Louis' eigen) kinderen en de broodnodige perversiteiten - voor eeuwig in het hart sluiten.

Te koop via buy.louisck.net, € 5
Tip van Julien Althuisius

undefined

Louis CK Beeld
Louis CK

FILMS

De rouille et d'os
De onwaarschijnlijkste romance uit het voorbije filmjaar is toch wel die tussen de bedachtzame orkatrainster Stéphanie (Marion Cotillard) en de impulsieve, agressieve straatvechter Ali (Matthias Schoenaerts) in Jacques Audiards van rampspoed en testosteron doortrokken melodrama De rouille et d'os. Stéphanie raakt bij een ongeval beide onderbenen kwijt en het is uitgerekend de lomperik Ali die haar uit een depressie sleurt.

Deze fraaie dubbel-dvd bevat behalve de film een hoop interessante extra's, waaronder een uitvoerige making-of en een ontspannen interview met Schoenaerts, wiens toch al mooie carrière door De rouille et d'os nog meer in de lift kwam. Al met al een fraai kijkje in de keuken van de perfectionistische Audiard, door Schoenaerts omschreven als 'een hyperheftige kerel'.

Regie Jacques Audiard. Distributie: Lumière € 24,99
Tip van Pauline Kleijer

null Beeld

Drive
Drive, het met snoeihard geweld en zoete romantiek overladen Hollywoodsprookje van Nicolas Winding Refn, is zo goed omdat de Deense filmmaker het dichtgetikte Amerikaanse filmstudiosysteem van binnenuit wist op te blazen. Tenminste, dat zegt collegafilmer en goede vriend Alejandro Jodorowsky in de uitgebreide documentaire NWR over Refn, die als smakelijke extra aan de dvd is toegevoegd.

We zien hoe de Deen - een Tarantino-achtige filmnerd in bermuda - zijn filmschoolgeld verbraste aan het budget van zijn speelfilmdebuut Pusher, hoe het geflopte en onbegrepen Fear X (eigenlijk een soort Lost Highway, aldus een Deense criticus) bijna zijn financiële en artistieke ondergang betekende en hoe hij uiteindelijk vlak voor de première in Cannes (waar hij de Gouden Palm won voor beste regie) sokken ruilde met Ryan Gosling, hoofdrolspeler van Drive.

Van zo veel sterke, eerlijke en hoogstvermakelijke anekdoten wordt die toch al magnifieke film alleen maar beter.

Tip van Berend Jan Bockting
Regie: Nicolas Winding Refn. Distributie: Twin Pics, € 8,99

null Beeld

BOEK

Movie:Box
Op het eerste gezicht lijkt het een rommeltje, het boek Movie:Box. Het heeft weliswaar een overzichtelijk formaat met een stevige, magnetisch sluitende kaft, maar wie er doorheen bladert, wordt al gauw moedeloos. Honderden foto's bevat het en de enige overeenkomst is dat ze allemaal met film te maken hebben.

Een veel te ruim criterium, zou je zeggen. Toch is dit meer dan een snel bij elkaar geraapte verzameling plaatjes van acteurs, actrices, regisseurs en filmsets. De Italiaanse samenstellers, aangevoerd door filmjournalist Paolo Mereghetti, hebben goed nagedacht over wat ze wilden laten zien. Met hoofdstukken als 'Op locatie', 'Het lichaam', 'De kunstgreep' en 'De mythe' volgt het boek het proces van filmmaken; niet zoals we dat wel kennen - van scenario tot première - maar op beschouwende wijze. Daarbij komen prachtige, klassieke foto's van topfotografen langs, maar ook minder bekende kiekjes van het filmleven achter de schermen. Variatie leek het sleutelwoord: het gaat van Gone With the Wind tot No Country for Old Men, van Eisenstein tot Wong Kar-wai, van Cary Grant tot Michael Fassbender.

Het knappe is dat er echt een lijn opdoemt tussen een piepjonge Harry Potter, James Dean op dansles en een lachende Ingmar Bergman. Daarvoor moeten wel de begeleidende teksten worden gelezen.

Het is toepasselijk dat Movie:Box eindigt met een selectie foto's van bioscoopcaissières, vervolgens van filmpubliek en, uiteindelijk, van een grote massa fotografen bij de rode loper in Cannes. Film is niet alleen film, maar een wereld op zich, vol vreemde, fotogenieke kostgangers.

Paolo Mereghetti, red. Uitgeverij Thoth, 480 p., € 29,90
Tip van Paulien Kleijer

null Beeld

CABARET

Philippe Geubels, Hoe moet het nu verder?
Hij is een Belgische Max Tailleur, een moppentapper met eindeloos repertoire. Daarom is Philippe Geubels, vrijwel dagelijks te zien in DWDD, zo geschikt voor de Belgische quiz De Slimste Mens, waarin hij voor elk onderwerp een oneliner heeft. Droog als de Sahara, lijzig traag als de paardentram, met een stem die maar één doffe kleur kent. Hoe moet het nu verder? was zijn laatste Vlaamse show, waarin hij ingaat op de roem die hem zo plotseling ten deel valt. Tip: voorkom overdosis, kijk met mate.

Pretpraters/To the point Comedy Label, € 19,99

undefined

Philippe Geubels. Beeld
Philippe Geubels.

Herman van Veen, Vandaag in Utrecht
In Carré is hij de koning, maar in thuisstad Utrecht is Herman van Veen keizer. Zijn Nederlandse tournee afgelopen seizoen sloot hij daar af in de Stadsschouwburg. Een show met extra Utrechtse herinneringen (o.a. de ontmoeting op straat als 16-jarige violist met Toon Hermans). Het dvd-pakketje bevat ook een fraai tekstboekje. Met gitariste Edith Leerkes en pianist Erik van der Wurff vormt hij het muzikaalste trio op het cabaretpodium. Veel vrolijke onzin en aardse filosofie: 'Het leven is niet anders

Harlekijn, € 19,50

Lees vandaag in de Volkskrant meer cadeautips

Herman van Veen. Beeld anp
Herman van Veen.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden