Cadans bedoelt het goed, maar het valt verkeerd

Mark de Wit uit Groningen, voor 50 procent arbeidsongeschikt vanwege psychische beperkingen, ergert zich mateloos aan de brieven die hij krijgt van uitvoeringsinstelling Cadans....

'Door de woordkeus in de brief kies je automatisch voor een 'blinde' herkeuring', vindt De Wit. Een schriftelijke herkeuring, waarbij de WAO'er niet bij de keuringsarts hoeft te verschijnen. 'Voor WAO'ers bij wie klachten verminderen of verdwijnen wordt het wel heel gemakkelijk gemaakt in de WAO te blijven zitten', meent De Wit.

Als een WAO'er daadwerkelijk wenst te worden opgeroepen voor een medische dan wel arbeidskundige herbeoordeling, kiest hij ervoor 'in alle gevallen' een 'volledig onderzoek' te ondergaan. 'Als u dit leest, krijgt u dan ook niet het gevoel dat de woordkeuze dermate afschrikt dat het al snel een keuze voor een blinde keuring wordt? Ik koos 'dus' voor optie 1', schrijft De Wit in een mail.

Cadans wil, om de achterstanden bij het herkeuren te verkleinen, zo weinig mogelijk mensen onnodig oproepen voor een herkeuring. 'Als niets verandert in de situatie van de WAO'er heeft een echte herkeuring weinig meerwaarde', zegt een woordvoerder. 'Bovendien wijzigt er bij degenen die worden opgeroepen in veel gevallen weinig aan de uitkering.'

De Wit voelt zich niet serieus genomen. 'Het is ronduit beledigend voor degenen die terecht in de WAO zitten. Het gaat niet eens om mij persoonlijk, het is een principe-kwestie', meent hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden