Cabaret

Met zijn snelheid en zijn grote acteertalent trekt Henry van Loon het publiek een krankzinnig universum binnen.

DOOR JORIS HENQUET

Nog nooit van de Electropis gehoord? Het is een nieuwe dans, uitgevonden en meerdere malen uitgevoerd door cabaretier Henry van Loon in zijn tweede avondvullende cabaretvoorstelling.

De stukjes moderne dans zijn de enige momenten waarop het publiek even op adem kan komen, want voor de rest bestaat Electropis uit honderd minuten virtuoze stand-up comedy, waarin het Van Loon is gelukt om zelfs in het kortste bijzinnetje een goede grap te verstoppen.

Waar zijn debuutvoorstelling De Henry van Loon Entertainment Show uit 2011 nog draaide om een theatraal concept (Van Loon parodieerde een ballonvouwende entertainer), wordt in Electropis ruim baan gegeven aan de stand-upper Henry van Loon, de discipline waarin hij zich ontwikkelde bij de Comedytrain. Bij dat gezelschap geldt hij al enkele jaren als een van de grootste talenten.

Met zijn snelheid en zijn grote acteertalent (de typeringen en stembuigingen zijn meesterlijk) trekt Henry van Loon het publiek een krankzinnig universum binnen. Een wereld waarin Van Loon herinneringen ophaalt aan zijn heftige tijd bij de U.S. Navy Seals, waarin hij een bijzondere ontmoeting heeft in een Turks stoombad met een in Ecuador immens populaire volkszanger, en spontaan besluit zijn moeder op te bellen om haar nu eindelijk eens te zeggen dat hij van haar houdt.

Een wereld ook waarin de nerdy uitstraling van de antiheld Henry van Loon ten volle wordt uitgebuit. Bijvoorbeeld wanneer Van Loon vertelt dat hij moeite heeft om zich als verlegen Brabantse jongen staande te houden in het brutale Amsterdam.

Daarom doet hij zichzelf soms 'een typetje cadeau', waardoor hij als een getapte Amsterdammer door de stad kan schrijden.

Hilarisch is het gedeelte waarin Van Loon vol trots vertelt dat hij een relatie heeft met 'blockbuster-actrice' Jennifer Hoffman, en vervolgens een grote poster van haar tevoorschijn haalt en een verhaal voorleest uit de Story, waarin het glamourstel 'Hennifer' een bezoekje brengt aan het strand van Noordwijk.

Qua onderwerpen gaat het in Electropis van de hak op de tak, maar dat is geen enkel probleem. Het belangrijkste is dat Van Loon er samen met regisseur Gijs de Lange in is geslaagd om zijn originele absurditeiten in één vloeiende beweging aaneen te rijgen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden