Cabaret Spijtig, Spijtig, Spijtig ****

Het is altijd spitsuur in het hoofd van Wim Helsen.

Mag een gierige, hufterige, exhibitionistische, sadistische moordenaar op enige sympathie of ook maar op enig begrip van zijn medeburgers rekenen? Ja hoor, volgens Wim Helsen wel. En als je de moeite neemt om de extreem associatieve gedachten-hink-stap-sprongen van Helsen te volgen, kun je niets anders doen dan hem gelijk te geven.


De heetgebakerde mens, die snel op zijn teentjes is getrapt, is geen uniek fenomeen uit onze tijd, al willen de selectief nostalgischen onder ons wel eens anders denken. Engeland en Spanje deden medio 18de eeuw verwoede pogingen om elkaar kapot te maken, nadat een Spaanse kustwacht het oor had afgesneden van de Britse zeekapitein Robert Jenkins. Duizenden doden en veel materiële schade waren het gevolg van een onnozel incident.


In Spijtig, spijtig, spijtig schetst Wim Helsen een kleine persoonlijke situatie waarin ingrediënten zitten van Jenkins' Ear, de Wet van Murphy (als het fout kan gaan, dan gaat het ook een keer fout) en een niet te stuiten kettingreactie. Misverstand op misverstand stapelt zich op en goede bedoelingen raken bekneld in krampachtige pogingen om toch maar vooral politiek en sociaal correct te zijn. En dan vat Nina Simone het nog even smaakvol voor ons samen: Oh Lord, please don't let me be misunderstood.


Een minuscuul incident in het toilet van een café leidt tot een aaneenschakeling van gebeurtenissen, waarbij een brein volkomen op hol slaat. Het is altijd spitsuur in het hoofd van Wim Helsen. In zijn betoog dwingt Helsen het publiek om constant vastgeroeste meningen bij te stellen.


Het is een mooi filosofisch betoog met krankzinnige voorbeelden en uitstapjes, waarbij aanklager, verdediger en de persoon in de beklaagdenbank voortdurend van positie wisselen. Uiteindelijk is er maar een gradueel verschil tussen de uitspraak 'schuldig' of 'spijtig.'


Wim Helsen stelt ons na een aantal topprogramma's ook in Spijtig, spijtig, spijtig niet teleur. Wim Schippers lijkt voor deze Vlaamse gigant het woord gekte te hebben uitgevonden. Flarden van lange rijen voor Russische winkels, Syrische bombardementen en de gewenste dood van álle Bee Gees lijken niet met elkaar te verbinden elementen, maar in het universum van Wim Helsen bestaat het woord onmogelijk niet.


In zo'n wereld is het geweldig toeven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden