Cabaret Peter Heerschop ***

Heerschop mikt zelden op de vette lach, maar er zit veel humor in zijn verhalen

JORIS HENQUET

Het publiek zit in de klas bij Peter Heerschop, cabaretier met een onderwijsverleden. Op het programma staat een blokuur 'geluk'. De docent heeft een hele stapel met verhalen over geluk (en de problemen die daar bijhoren) onder zijn arm en doet een kennismakingsrondje met zijn publiek om er zo achter te komen welke verhalen het best bij deze avond passen.

Peter Heerschop staat al meer dan vijfentwintig jaar op het podium in groepsverband. Met zijn cabaretgroep NUHR of met het nog grotere gezelschap De Ploeg. Nu vond hij het tijd voor een solovoorstelling, omdat je soms iets moet doen wat je eng vindt en waarvan je nog niet weet of je het kunt.

Heerschops solo-avontuur pakt goed uit. Hij is een uitermate prettige verteller, die het publiek in een afwisselende, slim gemonteerde voorstelling meeneemt langs hoogte- en dieptepunten uit zijn leven. Heerschop mikt zelden op de vette lach, maar er zit veel humor in zijn persoonlijke verhalen over het onderwijs, de sport en de theaterwereld.

Hoewel de avond over geluk gaat, beginnen veel van Heerschops verhalen met een probleem. Immers: pas als je een probleem weet op te lossen, dient het geluk zich aan. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe hij in elkaar werd geslagen door een Hells Angel naar aanleiding van een verkeerd gevallen grap in Kopspijkers, en hoe hij daarna op wonderlijke wijze nog eens in het Hells Angels-clubhuis belandde. Of hij reconstrueert hoe hij vorig jaar in Londen zijn toegangskaartje kwijtraakte vlak voordat hij naar de Olympische finale van Epke Zonderland op de rekstok wilde gaan kijken.

Tussendoor vertelt Heerschop over de talenten die hij mist, zoals dansen en zingen. Hij ging ervoor op les bij oud-Scapinodanser Jan Kooijman en muzikant Paul de Munnik. Met een knipoog krijgen we vervolgens de resultaten te zien. Hoewel deze stukjes niet tot de sterkste momenten van de show behoren, vormen ze qua energie wel een goede afwisseling.

Gelukzoekers is geen cabaret op het randje, dat zou ook niet bij Heerschops vriendelijke persoonlijkheid passen, maar het is zeker geen straf om een avond bij hem in de klas te zitten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden