CABARET Buutvrij

Alom komische vondsten van extreem veelzijdige cabaretiers.

Door Van der Laan & Woe

Regie: Erik van Muiswinkel. In De Kleine Komedie Amsterdam, 5/2. Tournee tot 27/5, vanderlaanenwoe.nl

Niels van der Laan en Jeroen Woe zijn jongens die wel van een spelletje houden. In hun vierde cabaretvoorstelling Buutvrij trekt een hele stoet bekende spelletjes voorbij, die worden gespeeld door de meest uiteenlopende personages. Een Rotterdamse weduwnaar doet in zijn eentje mee aan een buurtbingo, een Twentse boer nodigt zijn eenzame postbode uit voor een potje scrabble en een onzekere politicus wordt in een tv-studio eerst aan een reeks harde dilemma's ('u moet kiezen!') en vervolgens aan levend galgje blootgesteld.

Ook de voorstelling an sich kan worden gezien als een puzzeltje: personages en thema's die aanvankelijk los van elkaar lijken te staan, keren steeds opnieuw terug en blijken op slimme wijze in elkaar te grijpen. De scènes gaan over ouderdom en eenzaamheid, kinderen die op steeds jongere leeftijd met drank en seks worden geconfronteerd en door de media opgehitste politici. Van der Laan & Woe brengen milde maatschappijkritiek, die inhoudelijk niet heel vernieuwend of wereldschokkend is, maar origineel en grappig wordt door de vorm waarin het is verpakt. Zie bijvoorbeeld de door Niels van der Laan gespeelde Twitterdeskundige die zowat met zijn laptop begint te jongleren.

De vorm is zo sterk omdat Niels van der Laan en Jeroen Woe, bekend van de oudejaarsconferences van Erik van Muiswinkel en de satirische quiz in het programma van Paul de Leeuw, extreem veelzijdige cabaretiers zijn. Ze kunnen goed acteren, spelen meerdere instrumenten en hebben prachtige zangstemmen.

In Buutvrij maken ze in de liedjes ook nog eens gebruik van hippe samples en human beatbox, en brengt het inventieve decor veel visuele grappen voort. Ook niet onbelangrijk: ze schuwen de flauwe grap niet. Een prettige eigenschap die de hilariteit in de zaal aanzienlijk bevordert, bijvoorbeeld in een melig telefoongesprek waarvan de inhoud wordt bepaald door een mandje vol rare gebruiksvoorwerpen.

Het is niet vanzelfsprekend dat Van der Laan & Woe een zaal op zo'n indrukwekkende wijze naar hun hand zetten. In hun vorige voorstelling Superlatief was het talent en het spelplezier al aanwezig, maar ontbrak het aan goede teksten.

Hoe anders is dat in Buutvrij, een voorstelling die bijna uit zijn voegen barst van de sterke scènes en komische vondsten. Voor het cabaretduo Van der Laan & Woe vallen in deze voorstelling alle puzzelstukjes op hun plek.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden