C.P. Veerman per abuis ‘directeur’

CDA-minister Veerman van Landbouw heeft de zeggenschap over zijn boerderijen in Frankrijk ondergebracht bij een derde, advocaat Van den Herik....

‘De notaris heeft per abuis in eerste instantie C.P. Veerman als directeur bij het handelsregister ingeschreven, terwijl C.P. Veerman niet tot directeur was benoemd’, schrijft premier Balkenende in een brief aan de Tweede Kamer.

De notaris heeft Veerman daartoe een formulier laten ondertekenen, terwijl in feite diens zoon Pieter directeur was. De fout is onmiddellijk na ontdekking gecorrigeerd. ‘Minister Veerman is derhalve na zijn aantreden als minister op geen enkel moment directeur van L.D. France B.V. geweest.’

‘Er is uiteraard wel sprake van een vervelende vergissing’, schrijft de premier.

Gevraagd naar andere nevenfuncties onthult de premier dat Veerman lid is van drie comités van aanbeveling, te weten de Nationale Haringpartij, de Achterhoekse Paardendagen en de Westlandse Druif, en van een erecomité: stichting CHIO Rotterdam (een paardenconcours). Deze functies hebben ‘niet geconflicteerd met zijn ministerschap’.

Maar voor alle nevenfuncties moet toestemming van de premier worden gevraagd. Bovendien is er ‘eenheid binnen het kabinet ten aanzien van het niet aanvaarden van lidmaatschappen van comités van aanbeveling’. Minister Veerman zal zich daarom terugtrekken uit de vier comités.

Kamerleden vragen zich nu af hoe de notaris en Veerman zo onoplettend hebben kunnen zijn dat ze de akte hebben ondertekend. Andere vragen van de Kamer zijn onbeantwoord gebleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden