C & A-familie doet bod op bouwbedrijf

Egeria, het beleggingsvehikel van de familie Brenninkmeijer, heeft een bod uitgebracht op bouwer Ballast Nedam. De nazaten van de oprichters van kledingconcern C & A willen voor een onbekend bedrag de Nederlandse activiteiten overnemen....

Egeria heeft op hoofdpunten al overeenstemming bereikt met het bestuur van Ballast Nedam, dat voorlopig niet met andere potentiële kopers zal onderhandelen. De naam Ballast Nedam blijft behouden.

Het bouwbedrijf is door grote problemen op zijn tweede thuismarkt, Groot-Brittanië, financieel ernstig verzwakt. Om te voorkomen dat het goedlopende Nederlandse bedrijf hiervan de dupe wordt, maakte bestuursvoorzitter René Kottman twee weken geleden bekend dat hij het bedrijf gaat splitsen.

Ballast Nedam Nederland heeft vierduizend medewerkers in dienst en boekte in 2002 een omzet van 1,1 miljard euro. Over het eerste half jaar van 2001 werd in Nederland een winst gemaakt van 21 miljoen euro. Op 7 maart presenteert het concern de jaarcijfers.

Als de verkoop van de Nederlandse activiteiten doorgaat, blijft een vrijwel lege holding over met een notering aan de beurs en een zak geld. Analisten denken dat Ballast Nedam Nederland 110 à 125 miljoen euro zal opleveren. Mogelijke nieuwe tegenvallers bij de afbouw van de internationale activiteiten moeten daar nog vanaf. Op de beurs is Ballast Nedam 32 miljoen euro waard nadat de koersen gisteren met ruim 14 procent waren gestegen.

Egeria, dat in 1997 werd opgericht, liet twee jaar geleden voor het eerst van zich horen. Samen met HAL, de investeringsmaatschappij van de familie Van der Vorm, bracht het een succesvol bod uit op Ahrend, handelaar in kantoorartikelen.

Over zijn strategie wil het bedrijf niet al te veel kwijt. Op de website staat slechts te lezen dat het bedrijf zich richt op bedrijven, 'die zich bewezen hebben (geen startende ondernemers)' en die actief zijn in 'nichemarkten die jaarlijkse met vijf procent groeien'.

Egeria heeft belangen in onder meer een specialist in toilethygiëne (Vendor), een leverancier van drinkwatertanks voor kantoren (het Canadese Sparkling Spring Water), een handelaar in kantoorartikelen (de Jager Groep), een fabrikant van kant-en-klaarmaaltijden (Het Verre Oosten) en een telecombedrijf (Scarlet). Aan het eind van 2001 bedroeg het balanstotaal 180 miljoen euro.

Egeria blijft volgens de informatie op zijn website in principe vier tot zeven jaar bij een bedrijf betrokken. Daarna zal het zijn belang doorverkopen of het bedrijf naar de beurs brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden