Byrne steunt Nederlandse aanpak vogelpest

Eurocommissaris Byrne van volksgezondheid steunt de manier waarop Nederland de vogelpest bestrijdt, zo zei hij maandag bij een bezoek aan Nederland...

De eurocommissaris sprak samen met minister Veerman van Landbouw en staatssecretaris Ross van Volksgezondheid met vertegenwoordigers van de pluimveesector, de burgemeesters van Barneveld en Weert, alsmede met gedupeerde boeren.

Naast alle complimenten die minister Veerman van Byrne kreeg voor de vogelpestbestrijding was er ook nog een punt van kritiek. De eurocommissaris vindt dat de eerste reactie op de uitbraak van vogelpest in Nederland wel wat sneller had gekund. Ook de Tweede Kamer vindt het tempo waarmee de bestrijding van het virus begin maart op gang kwam te laag.

Over de toekomst van de pluimveesector moet volgens Byrne goed worden nagedacht. De commissaris wil daarom een onderzoek naar de vogelpestuitbraak instellen. Ook de toekomst van de intensieve pluimveehouderij zal hierbij aan de orde komen.

Voormalig minister van Landbouw Brinkhorst (D66) vindt dat een nieuw kabinet moet kijken hoe de pluimveesector kan worden ingekrompen. Dat heeft hij maandag in het televisieprogramma Twee Vandaag gezegd. 'We moeten afstappen van de bulkproductie', aldus Brinkhorst.

Tijdens het bezoek van Byrne drong minister Veerman nog eens aan op steun voor kuikenbroederijen en bedrijven die leghennen opfokken. Dergelijke bedrijven die buiten de door vogelpest getroffen gebieden liggen, vallen volgens hem buiten de bestaande vergoedingen voor pluimveebedrijven. Door vervoersbeperkingen en verboden kennen ze echter grote financiële problemen.

De Nederlandse overheid mag deze bedrijven geen steun geven, omdat Brusel dat beschouwt als ongeoorloofde staatssteun. Volgens Veerman heeft Byrne toegezegd het er met zijn collega-commissaris Fischler van landbouw over te hebben.

Veerman was tevreden over het bezoek van Byrne. 'Het was een positief gesprek', aldus de minister. Ook vertegenwoordigers van de pluimveesector, zoals J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders, en G. Doornbos van LTO-Nederland, waren tevreden over het korte gesprek met Byrne. Volgens Doornbos was het vooral belangrijk om uit te vinden welke ruimte de Nederlandse overheid precies krijgt van Brussel om bedrijven te steunen.

Byrne noemde het schokkend dat de vogelpest al de derde uitbraak van een besmettelijke dierziekte in een aantal jaren tijd is. Volgens de eurocommissaris is dit emotioneel en financieel 'verwoestend' voor de betrokken boeren. In 1997 werd Nederland getroffen door de varkenspest, in 2001 door mond- en klauwzeer. Toen bracht Byrne ook al een bezoek aan het crisiscentrum in Stroe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden