Bye-bye Bodo

De waardedaling van de dollar heeft Bodo Douqué een slordige acht miljoen gulden gekost. Onwaarschijnlijk echter dat hij er zich zorgen over maakt....

Van onze verslaggever

Geert-Jan Bogaerts

AMSTERDAM

Bodo Douqué vergaarde zijn kapitaal met het Amsterdamse softwarebedrijf Uniface, dat hij vorig jaar voor het ongekende bedrag van ruim 600 miljoen gulden wist te verkopen aan Compuware. Dat was vijftig maal de winst over het jaar 1993. 'Maar het is maar dertig maal de winst over het lopende boekjaar', nuanceerde Douqué de opwinding over de aankoopsom.

Douqué moest de opbrengst delen met enkele andere aandeelhouders van Uniface, zoals onder meer participatiemaatschappijen Atlas, Gilde, Alpinvest en BSO-oprichter Eckart Wintzen. Desalniettemin bleef er meer dan genoeg voor de 58-jarige Douqué over om te gaan rentenieren op Curaçao. Maar dat deed hij niet. Hij werd vice-chairman van Compuware, verantwoordelijk voor het inpassen van Uniface in het Amerikaanse concern.

Kennelijk beschouwt Douqué zijn taak nu als afgerond, want gisteren liet hij bekend maken dat hij opstapt bij Compuware. Hij blijft er wel commissaris.

Douqué was gisteren niet bereikbaar voor een toelichting. 'Hij is in bespreking', meldt een loyale telefoniste van Uniface, bijna onverstaanbaar door de ketelmuziek op de achtergrond. 'Hij kan niet gestoord worden.' Er wordt overduidelijk druk feest gevierd in het gebouw.

'Kan de heer Douqué niet even bij zijn drankje vandaan gehaald worden?'

'Nee, dat kan absoluut niet.'

Jammer, want er blijft nog genoeg te vragen over. Douqué wil namelijk 'Silicon Polder' vestigen in de Randstad. Gelukkig is een woordvoerder van Compuware wel beschikbaar. 'De heer Douqué is al tijden van mening dat in Nederland geen goed klimaat bestaat voor jonge ondernemers. Met zo'n term wil hij aangeven dat wat in Amerika mogelijk is, met Silicon Valley, ook in Nederland kan.'

Douqué, zo legt de woordvoerder uit, vindt het veel verstandiger om 80 miljoen gulden te verdelen over tachtig jonge, startende ondernemers dan om dat bedrag in één keer in een groot bedrijf te steken. Bodo wil de mythe bestrijden dat in Nederland geen goede software ontwikkeld kan worden.

Zijn eigen geschiedenis bevestigt dat. Elf jaar geleden was Douqué, 47 toen en directeur bij Philips, toe aan 'een nieuwe uitdaging'. Hij begon met 50 duizend gulden en een startsubsidie van een miljoen van het ministerie van Economische Zaken. Bij verkoop had zijn onderneming een omzet van 110 miljoen gulden en 500 mensen in dienst.

Visie is het trefwoord in de carrière van Douqué. Van computers zegt hij geen verstand te hebben. Er staat geen pc op zijn bureau. 'Computers kan ik niet bedienen', zei hij vorig jaar in deze krant.

Niet alleen zijn eigen verhaal, maar ook de geschiedenis van het afgelopen jaar lijkt hem gelijk te geven in zijn visie. Want vorig jaar kwamen de automatiseerders TopSystems in Naarden helemaal en Baan in Barneveld gedeeltelijk in Amerikaanse handen. Ook voor die ondernemingen werd goud geld betaald. Baan en Uniface delen overigens enkele aandeelhouders: de Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic en de Nederlandse participatiemaatschappij Gilde.

Bodo Douqué blijft niet stil zitten. Hij wordt lid van een regeringscommissie voor Wetenschaps- en Technologiebeleid. En hij wordt adviseur van Gilde, dat zich nog sterker wil gaan richten op de automatiseringssector. Mogelijkheden genoeg om zijn visie uit te dragen. 'Nederland heeft alles mee om een wereldnaam te vestigen op high-techgebied - als we maar willen', laat hij via een persbericht weten.

Dit geheel doet sterk denken aan de woorden waarmee een paar weken terug Ad Rietveld afscheid nam als topman van Novell. Ook Rietveld heeft fortuin gemaakt in de automatiseringsbranche, maar ook hij is nog niet uitgekeken op Nederland of de automatisering. Hetgeen de vraag oproept of Douqué en Rietveld wellicht samen wat gaan ondernemen?

'Nee', reageert de woordvoerder van Compuware ongewoon afgemeten. 'Daar is geen sprake van.'

Geen Ad-Bodo combinatie dus. Jammer voor silicon polder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.