BVD onderzoekt video uitspraken Bin Laden

'Heeft Osama bin Laden een dag na de aanslagen op het WTC naar CNN gekeken, waarop beelden waren te zien van 'feestende moslimjongeren' in het Hollandse Ede, zoals minister De Vries van Binnenlandse Zaken vermoedt?...

Of baseert Bin Laden zich in zijn videoboodschap, die donderdag voor het eerst werd uitgezonden, op andere bronnen als hij naar Nederland verwijst: 'Sommigen van hen zeiden dat in Holland, in een van de centra, in de dagen die op de operaties volgend zich meer mensen tot de islam hebben bekeerd dan in de laatste elf jaar.' Is het louter retoriek, of schuilt er een diepere boodschap in Bin Ladens opmerking over Nederland?

Deze vragen houdt ook de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) bezig. 'Wij onderzoeken in welke context deze uitspraken geplaatst moeten worden', zegt een BVD-woordvoerster. Zij wil niet zeggen of de BVD hiervoor al eerder is benaderd door de Amerikaanse overheid die de tape al langer in bezit had. 'Natuurlijk hebben wij intensief contact met de Amerikaanse diensten, maar hierover kan ik niet in detail treden. De BVD wil evenmin kwijt wat Bin Laden kan bedoelen met 'een van de centra' in Nederland.

De opmerking over Nederland is vooral retorisch, denkt D. Douwes van het internationele Instituut voor de Studie van de Islam in de Moderne Wereld (ISIM) in Leiden. Het gaat om de boodschap: zelfs in een kikkerlandje als Nederland worden zieltjes gewonnen. 'Bin Laden had net zo goed een ander landje, zoals Denemarken, kunnen noemen. Niemand weet waar het ligt en zal checken of het waar is.'

Ook vice-premier Borst doet de Bin Ladens verwijzing naar Nederland af als een 'propagandistisch praatje'. De D66-politica heeft na 11 september de Koran en nog wat literatuur over de islam aangeschaft, maar dat wil niet zeggen dat ze zich tot die godsdienst heeft bekeerd, aldus Borst vrijdagmiddag na de ministerraad. Nederland is onder moslims volgens haar een bekend land waar de godsdienst vrijelijk beoefend kan worden. 'Maar dat de populariteit van de islam in Nederland is gegroeid sinds 11 september is een conclusie die wij niet onderschrijven.'

Dat is ook niet zo, weet Y. Hartog van het centrum Islam & Burgerschap. Nederland kent 'enkele honderden bekeerde moslims en een paar duizend bekeerde moslima's', schat Hartog. En dat zijn er de afgelopen maanden volgens hem niet meer geworden want de aanslagen op het WTC hadden allerminst een wervend karakter.

De opmerking over Nederland zal vooral overdrachtelijk bedoeld zijn, denkt Hartog. Vermoedelijk hebben de berichten over 'feestvierende moslimjongeren' en de opiniepeilingen ook Bin Laden bereikt. Bin Laden zal zich hebben verheugd over de tweespalt die na de aanslagen is ontstaan tussen moslims en niet-moslims. De suggestie dat de uitspraak over Nederland een geheime boodschap zou bevatten, bijvoorbeeld om 'slapende cellen' te activeren, vindt Douwes 'pure speculatie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden