BVD: netwerken van radicale moslims opereren in Nederland

In Nederland opereren volgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) netwerken van radicale moslimfundamentalisten. Dit blijkt uit een bijlage bij het BVD-rapport Politieke Islam....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Of in Nederland woonachtige moslim-extremisten betrokken zijn bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar-es-Salaam wil de BVD bevestigen noch ontkennen.

De in Nederland verblijvende islamistische activisten vormen volgens een BVD-woordvoerder in eerste instantie geen bedreiging voor Nederland zelf. De grootste in het BVD-rapport genoemde groep, Milli Gorus dat veertigduizend aanhangers in Nederland heeft, streeft volgens de BVD slechts langs democratische weg naar islamisering van Turkije.

De Kaplanci of Teblig-beweging, een andere beweging die dit zelfde doel met geweld wil bereiken, heeft in Nederland tweehonderd aanhangers. Maar deze club is sinds het overlijden van haar geestelijk leider verdeeld geraakt, aldus de BVD.

Naast deze grotere bewegingen bevinden zich enkele splintergroepen van meer gewelddadige fundamentalisten in Nederland. Het is volgens de BVD mogelijk dat aanhangers van deze groeperingen vanaf Nederlands grondgebied hebben meegewerkt aan geweld elders.

Een van hen was Noereddine, sympathisant van de Algerijnse Gewapende Islamitische Groep (GIA) die volgens de BVD verantwoordelijk is voor de bloedige burgeroorlog in Algerije. Deze moslimactivist is in 1996 op basis van BVD-informatie in Amsterdam gearresteerd en uitgeleverd aan België. Hij zou daar betrokken zijn geweest bij gewelddadigheden en zou een rol hebben gespeeld bij de GIA-bomaanslag op de metro in Parijs in de zomer van 1995.

Uit het BVD-rapport blijkt ook dat in Nederland enkele vooraanstaande kaderleden van de Al Jama'a al Islamia (AJAI) wonen. Deze organisatie was verantwoordelijk voor de aanslag in november van het vorig jaar in Luxor, waarbij 54 toeristen om het leven kwamen. De AJAI streeft naar de omverwerping van de Egyptische regering en de vestiging van een streng islamitische staat.

Verder wonen er in Nederland enkele leden van de Mouvement Islamique Marocain de Combat (HASM), die streeft naar de omverwerping van het bewind van koning Hassan en de vestiging van een islamitische staat in Marokko. Een vergelijkbare Tunesische beweging heeft een belangrijk kaderlid in Nederland wonen. Hamas, die naar een islamitische staat in een bevrijd Palestina streeft, ziet zich in Nederland gesteund door een tiental actieve leden. Hetzelfde geldt voor Hizballah, dat een islamitische staat in Libanon wenst. De ismalistische bewegingen onderhouden volgens de BVD onderling intensief contact.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden