'BVD misleidde China met maoïstische partij'

De voormalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) heeft China jarenlang misleid en geld van de volksrepubliek gekregen voor een maoïstische partij die de BVD zelf had opgericht....

ANP

De oud-medewerker, F. Hoekstra, onthult volgens het dagblad dat de BVD de Marxistisch-Leninistische Partij Nederland (MLPN) tussen 1970 en 1980 vooral gebruikte om inzicht te krijgen in de aanhang van de maoïstische beweging in Nederland en in de manier waarop China probeerde Nederlandse studenten en wetenschappers te winnen voor het maoïsme.

Met de financiële steun die China aan de MLPN gaf, voorkwam de geheime dienst ook dat echte maoïstische partijen in ons land geld kregen. De steun van de Chinezen werd onder meer via Albanië uitbetaald aan de Stichting Nederland-Albanië, die ook door de BVD was opgericht, aldus NRC.

De MLPN had enkele tientallen leden, onder wie veel BVD'ers, en beschikte over een officieel partijorgaan, De Kommunist. De BVD stelde destijds vast dat de maoïstische aanhang in Nederland 'wel luidruchtig, maar heel klein' was, aldus Hoekstra. In zijn boek In dienst van de BVD doet hij verslag van het werk van de voorloper van de huidige Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden