BVD mag aan inzage dossier geen voorwaarden verbinden

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) mag degenen die inzage eisen in hun BVD-dossier geen beperkende voorwaarden opleggen. Wel mag de BVD gegevens die zicht bieden op terreinen waarop de dienst nog actief is, achterhouden....

Van onze verslaggever

ARNHEM

Dat blijkt uit een arrest van de Raad van State in een rechtszaak van de Vereniging Voorkom Vernietiging (VVV) tegen de BVD. De VVV eist namens haar leden inzage in BVD-dossiers.

De BVD hanteert sinds enige tijd het 'contextenbeleid'. Daarbij moeten zij die inzage eisen, aangeven op welke maatschappelijke terreinen ze denken dat de BVD informatie over hen heeft verzameld. Tevens dienen ze zich te beperken tot niet-actuele gegevens. Eisers die dat weigerden, kregen een afwijzing.

Een groot aantal VVV-leden heeft contexten opgegeven, de meesten van hen hebben inmiddels ook inzage gehad in (een (deel van) hun dossier. Tachtig zogenaamde 'contextweigeraars' kregen dat niet.

De rechtbank van Den Bosch besliste in juni vorig jaar dat de BVD niet mag eisen dat mensen die inzage willen, zichzelf beperken tot niet-actuele contexten. De Raad van State heeft dat nu bevestigd. De BVD mag wel informatie achterhouden die ligt op 'actueel kennisniveau' van de dienst.

De uitspraak heeft niet alleen gevolgen voor de contextweigeraars van de VVV, maar ook voor anderen die nog een procedure hebben lopen tegen de BVD, zoals de leden van de Nijmeegse vereniging SIP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden