BVD hield dossier minister Kruisinga bij

Oud-minister R.J. Kruisinga is in de jaren zeventig uitvoerig geschaduwd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Deze activiteiten hebben geresulteerd in een dossier dat ten minste 52 pagina's telt....

Van onze verslaggever

De christen-democraat Kruisinga, die in het eerste kabinet-Van Agt (1977-'81) korte tijd minister van Defensie was, werd door de BVD als een veiligheidsrisico aangemerkt - zo blijkt uit een donderdag uitgezonden tv-reportage van het NPS-VPRO-geschiedenisprogramma Andere Tijden. Deze kwalificatie hing mogelijk niet alleen samen met Kruisinga's bedenkingen tegen de aanschaf van de neutronenbom - waarmee hij dissident werd binnen het kabinet - maar ook met een drankprobleem en een impulsiviteit die niet verenigbaar werd geacht met het ministerschap.

Het feit dat Kruisinga zich in de belangstelling van de BVD mocht verheugen, wekt bij zijn toenmalige collega-politici op zich geen verbazing. Volgens voormalig minister-president Van Agt is het nu eenmaal de taak van een veiligheidsdienst 'om te letten op alle personen waarop naar zijn oordeel gelet moet worden'. Dat daar ook, of misschien wel júist, bewindslieden toe behoorden, ligt volgens voormalig CDA-leider W. Aantjes in de rede.

Wat wél verbazing wekte, is de omvang van het dossier-Kruisinga, en het feit dat noch de minister-president, noch de betrokken Kamercommissie van de BVD-activiteiten in kennis is gesteld.

Kruisinga zelf kreeg hier pas weet van toen hij in 1997, voor zijn binnenkort te verschijnen memoires, bij de BVD naar het bestaan van een dossier informeerde. Het document dat hem ter beschikking werd gesteld, was onvolledig. Kruisinga heeft zijn pogingen gestaakt om de ont brekende pagina's in te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden